Presentació del projecte internacional Museus Catalans a Google Art Project, a cura del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya
Presentació del projecte internacional Museus Catalans a Google Art Project, a cura del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya
image_pdfimage_print

A partir d’avui la plataforma de Google inclou 1.221 obres, 165 gigafotos, 18 exposicions virtuals i 10 visites virtuals amb tecnologia trekker a museus catalans. Aquestes són les dades que han estat proporcionades durant la presentació del projecte internacional Museus Catalans a Google Art Project, una iniciativa del Departament de Cultura per a la promoció internacional del patrimoni conservat als museus catalans i la seva posada en valor. Mitjançant aquest projecte, que s’ha presentat amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, que té lloc mundialment cada 18 de maig, 12 museus catalans s’incorporen a aquesta plataforma que promou l’accés a l’art a través de Google.

Google Art Project és un projecte de col·laboració entre la companyia i algunes de les institucions més importants del món per donar a conèixer als usuaris les obres d’art més representatives de forma molt detallada. El seu objectiu és disposar de continguts per oferir un millor accés a l’art a través d’internet i que els usuaris puguin descobrir i contemplar obres d’arreu del món. Actualment, en formen part 775 institucions culturals, que han pujat a internet més de 250.000 imatges de més de 13.000 artistes.

Els 12 museus catalans que a partir d’avui s’incorporen a la plataforma de Google se sumen als tres que ja en formaven part: el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu Episcopal de Vic i la Fundació Rafael Masó. Es preveu, a més, que, en una segona fase, properament s’afegeixin a la plataforma 12 equipaments més. Avui també se sumen a Google Art Project altres museus d’arreu del món, com el Smithsonian National Museum of African American History and Culture; el Freud Museum Lodon, el Baltimore Musem of Art, o el The Frick Pittsburgh, entre altres.

Publicitat

Tots els museus participants han realitzat, com a mínim, una exposició virtual amb els seus fons, de manera que l’usuari tingui una experiència més propera a la realitat de les obres, contextualitzar-les amb documents audiovisuals, documents històrics, entrevistes d’experts, etc.

Els 12 museus que s’incorporen a la plataforma en aquesta primera fase són: Biblioteca-Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú), Fundació Municipal Joan Abelló (Mollet del Vallès),Fundació Pau Casals (El Vendrell), Museu Cau Ferrat (Sitges), Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), Museu d’Art Modern (Tarragona), Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (Terrassa), Museu Maricel (Sitges), Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu Romàntic (Sitges), Nat-Museu de Ciències Naturals (Barcelona) i Palau Maricel (Sitges).

Balanç del Museus de Catalunya

Durant la presentació s’han donat els indicadors dels museus catalans del 2015. Catalunya compta actualment amb 114 museus registrats i 377 col·leccions obertes al públic (equipaments que no reuneixen els requisits establerts per la Llei de Museus). En total, són 491 centres museístics que van rebre 22.464.298 visites durant el 2015, el 10,8 % més respecte l’any anterior (20.275.080).

Dels museus registrats, 3 són nacionals, 6 d’interès nacional, 40 són museus comarcals i locals i 65 són de caràcter monogràfic. La major concentració d’equipaments museístics es troba a la comarca del Barcelonès. Tot i que totes les comarques compten amb col·leccions obertes al púbic, l’Alta Ribagorça, les Garrigues, el Moianès, el Pla d’Urgell, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta no compten amb museus registrats.