Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras
Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras
image_pdfimage_print

Pocs dies després de la trobada entre Rajoy i Puigdemont, el vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, s’ha reunit aquest dijous amb Soraya Sáenz de Santamaría, vice-presidenta del govern espanyol, per parlar dels 44 punts del ‘memorial de greuges de Puigdemont”. La reunió, que ha durat més d’una hora, no ha tractat en cap cas de temes sobiranistes i s’ha limitat ha tractar de qüestions “tècniques”.

Oriol Junqueras, ha requerit a Soraya Sáenz de Santamaría que l’Executiu espanyol es replantegi la possibilitat de presentar recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 24/2015 Llei de mesures urgents en l’àmbit de l’habitatge i contra la pobresa energètica (24/2015). Tal com es va comprometre ahir amb els representants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Junqueras ha explicat a la vicepresidenta del Govern que aquesta Llei és fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, inclosos els vots del PP, i que fins i tot “ha servit d’exemple a projectes legislatius d’altres comunitats autònomes”. A més, li ha fet notar que es tracta d’una “norma molt important per a la societat catalana, que permet al Govern ajudar els ciutadans que es troben en situació de pobresa energètica”.

El vicepresident ha recordat la bateria de recursos que el govern de l’Estat ha interposat contra totes les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya i les suspensions sistemàtiques del Tribunal Constitucional i “que s’han accentuat en els últims dies”. “El TC hauria de deixar d’actuar en funció dels interessos dels partis i més en defensa dels interessos generals dels ciutadans”, ha advertit.

Publicitat
Publicitat

Un altre dels temes que s’han posat sobre la taula ha estat la convocatòria de la Junta de Seguretat que fa més de set anys que no es reuneix. Junqueras ha considerat “poc responsable” l’argument que utilitza el Govern espanyol de no agendar aquesta trobada perquè “estan en funcions”. “La seguretat dels ciutadans no entén de governs en funcions”, ha exclamat. Segons li ha traslladat la vicepresidenta, el Govern té previst proposar una reunió entre el Ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz i el conseller d’Interior, Jordi Jané, perquè preparin la convocatòria i el contingut de la Junta.

Hores abans del Consell de Política Fiscal i Financera, els dos mandataris també han parlat de la distribució del sostre de dèficit que el vicepresident català ha qualificat una vegada més, de “profundament injusta i arbitrària”. Junqueras ha afirmat que, tot i que l’Estat ha ampliat l’objectiu per a les comunitats autònomes del 0,3% al 0,7%, aquest llindar “continua estant a anys llum del que ens correspondria i que, com a mínim, hauria de ser un 1,2%”. El vicepresident ha recordat que l’Airef i altres institucions europees també s’han manifestat a favor d’una millor distribució d’aquest sostre.

També ha explicat que l’últim informe de la IGAE demostra que, en els últims sis anys, la despesa de l’Administració General de l’Estat (AGE) ha augmentat un 4,2% i la de la Seguretat Social, un 3,3%, mentre que les comunitats han reduït la despesa un 13,5% i els ens locals, un 21%. “És evident que qui no compleix els objectius marcats per Europa és el Govern de l’Estat que, a més, distribueix el sostre de dèficit de forma injusta i arbitrària”.

1 COMENTARI

Comments are closed.