(Fotografia: Diputació de Barcelona)
(Fotografia: Diputació de Barcelona)
image_pdfimage_print

Escalfant els motors de la propera campanya electoral espanyola, el Govern espanyol ha decidit aquest divendres mantenir la seva ofensiva judicial contra les iniciatives de la Generalitat de Catalunya portant davant el Tribunal Constitucional (TC) la llei 24/2015 contra els desnonaments i la pobresa energètica (llei de mesures urgents per fer front a l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica).

Tot i que no es porta al Tribunal Constitucional tota la norma, s’impugnen dos dels articles més destacats: el que recull mesures de segona oportunitat per a les llars endeutats i el de la cessió obligatòria dels pisos buits per part dels grans tenidors d’habitatge. Segons la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, “hi ha alguns apartats de la llei referents a l’emergència residencial que envaeixen les competències estatals i que poden posar en risc el principi d’igualtat entre ciutadans espanyols”.

El recurs adjunta la petició de suspensió immediata per part del Govern dels articles de la llei impugnats, que s’aplicarà automàticament una vegada que sigui admès per l’alt tribunal.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Recordem que ahir mateix, Oriol Junqueras va demanar a l’executiu de Madrid que no presentés cap recurs contra aquesta llei. El Govern de Madrid encara disposava de temps fins el dia 5 de maig per a presentar el recurs.

El dret civil català, també al TC

El govern espanyol també ha portat al Tribunal Constitucional (TC) la llei que incorpora les figures jurídiques de la propietat temporal i la propietat compartida al llibre V del Codi Civil de Catalunya que pretenia ajudar a buscar solucions per facilitar l’accés a l’habitatge. Segons l’executiu espanyol, aquesta incorporació d’una propietat temporal i revocable “trenca amb la igualtat de regulació del dret de propietat, i desconfigura la propietat de l’habitatge com un dret irrevocable i perpetu per convertir-lo en temporal i revocable, incidint en la mateixa naturalesa del dret a la propietat”.

La llei 19/2015, aprovada el 29 de juliol del 2015, incorporava el concepte de la propietat temporal i compartida al llibre cinquè d’aquest Codi Civil català. L’Estat només ha presentat recurs d’inconstitucionalitat i ha demanat la suspensió temporal de l’article que fa referència a la propietat temporal, però ha salvat la propietat compartida.