Neus Munté amb la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, durant la roda de premsa celebrada després de la reunió del Govern
Neus Munté amb la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, durant la roda de premsa celebrada després de la reunió del Govern
image_pdfimage_print

Davant la decisió del Tribunal Constitucional de declarar inconstitucional i nul·la la norma catalana que prohibia la utilització de la fracturació hidràulica o fràcking  en territori català, el Govern de Catalunya ha acordat avui garantir que a Catalunya no es farà servir la fracturació hidràulica en l’explotació de recursos naturals per a l’aprofitament d’hidrocarburs.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha afirmat que el Govern referma el seu compromís amb el compliment del mandat del Parlament de Catalunya, que l’1 d’octubre de 2014 va aprovar les conclusions de l’Informe de la Comissió d’Estudi dels Permisos de Prospecció i Explotació d’Hidrocarburs no Convencionals per mitjà de Fracturació Hidràulica. Per Munté, el Govern continua tenint les eines per impedir aquesta tècnica, ja que hi ha tot un seguit d’activitats que estan sotmeses al règim d’autorització ambiental, que es van incloure dins la llei i que no han estat objecte de recurs.

Segons l’informe elaborat pel Grup de Treball sobre la Investigació i l’Extracció d’Hidrocarburs per Fractura Hidràulica, “es considera poc recomanable que s’impulsin iniciatives per a l’explotació d’hidrocarburs no convencionals per fracturació hidràulica a Catalunya, atès que l’escassetat del recurs que es podria obtenir no justifica el seu impacte ambiental ni els elevats costos que pot suposar la seva mitigació. D’altra banda, el baix rendiment per als interessos energètics del país tampoc no justifica els costos socials locals que podrien produir-se”.

Publicitat
Publicitat

Respecte la llei que prohibeix les grans superfícies fora de les trames urbanes, Munté ha indicat que el Govern està estudiant quin instrument jurídic es pot salvar de la sentència del TC. En cap cas no ha parlat de desobediència.