Festa per la Cultura ‘Homenatge a València’ (Fotografia de La Veu del País Valencià)
Festa per la Cultura ‘Homenatge a València’ (Fotografia de La Veu del País Valencià)
image_pdfimage_print

El País Valencià visqué ahir una diada històrica reivindicativa amb motiu del Vint-i-cinc d’Abril, diada que commemora al País Valencià la derrota de la Batalla d’Almansa el 25 d’abril de 1707.

A la tarda, encapçalats per la junta directiva d’Acció Cultural, al voltant de les 40.000 persones segons l’organització, es varen mobilitzar al centre de la ciutat de València sota el lema “Fem País Valencià”. Amb la convocatòria es va voler, per un costat, reconèixer a la gent que ha treballat durant els darrers vint anys pel país i, per altre, fer una crida per un construir un país millor.

La manifestació es va cloure amb la lectura del manifest #fempaísvalencià de l’ACPV, el qual diu “Després de vint anys de malgovern, la llista dels greuges que podem fer com a valencians és molt llarga i no cal repetir-la ací. Han sigut uns anys en què uns pocs construïen el seu paradís particular destruint el país, tant a través del malbaratament de la riquesa com de l’acumulació de despropòsits en la gestió. Ja ho deia Fuster i tenia raó: Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres. Malauradament aquesta és la realitat que hem viscut” […]. Les persones que així ho desitgin es poden adherir al manifest en aquesta pàgina #fempaísvalencià.

Publicitat
Publicitat
Capçalera de la manifestació "Fem País Valencià"
Capçalera de la manifestació “Fem País Valencià”

En finalitzar la manifestació, s’inicià el tradicional ‘Aplec’ a la plaça de Bous de València, que s’omplí de gom a gom. L’Aplec, celebrat després de 16 anys de prohibicions del PP, portava com a lema “Festa per la cultura”.

Entre els artistes figuraren nombrosos cantants i grups de música entre els quals destaquen Al Tall, Pau Alabajos, Feliu Ventura, Lluís Llach, Carles Belda, Amadeu Vidal, Clara Andrés, Prozak Soup, Rafa Xambó, Smoking Souls, Mireia Vives, les col·laboracions en acústic de La Gossa Sorda i Aspencat, Andreu Valor, Joan Amèric, Carraixet, Miquel Gil, Candela Roots,Sva-ters i Sèrman Mànser. També Senior i el Cor Brutal, Cris Juanico, Ovidi3, Carles Santos, Tomàs de los Santos i el grup jove Skatuttipresto. També cal destacar la presència de nombroses muixerangues i corals i col·laboracions especials com els cavallets del Corpus de Castelló, les danses guerreres de la Todolella o els Aurorers de la Vall d’Uixó.

En paraules dels organitzadors, l’acte va ser “la recuperació d’un espai públic per reconèixer aquells que han mantingut encesa la flama de la llengua i la cultura durant 20 anys”.