Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, al palau de la Moncloa
Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, al palau de la Moncloa
image_pdfimage_print

Quan ja fa més de cent dies del nomenament de Carles Puigdemont i a pocs dies d’expirar el mandat de Mariano Rajoy [i, potser, a prop d’unes noves eleccions a les Corts espanyoles, per la qual cosa alguns parlen d’acte de precampanya electoral], els presidents dels governs català i espanyol (aquest en funcions) mantingueren ahir a la tarda a la Moncloa una reunió de més de dues hores de durada.

Carles Puigdemont va arribar a la reunió amb un document format per 46 demandes i propostes que el Govern català posa sobre la taula de la negociació amb l’Executiu de Madrid. Unes reclamacions que se centren en quatre àmbits: la relació Catalunya-Espanya; la garantia dels drets socials (amb demandes en polítiques socials i política fiscal i financera); els incompliments de l’Estat amb Catalunya, la invasió de competències i les interferències en l’acció de Govern, i la judicialització de la política. Són el doble de propostes que les que Artur Mas va presentar a Rajoy en la seva última reunió (estiu del 2014).

Pel que fa a la relació Catalunya-Espanya, el document es limita a dir –sense esmentar en cap cas la paraula independència:

Publicitat
Publicitat
“Les eleccions del 27 de setembre passat van establir una majoria al Parlament de Catalunya favorable a la creació d’un nou Estat per a Catalunya. La voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya, expressada a través del seu vot, confereix legitimitat a l’acció política i parlamentària dels seus representants. És obligació, per tant, dels demòcrates de buscar les vies de negociació i diàleg que possibilitin donar sortida a les aspiracions democràtiques de la majoria, que pot incloure, com a mínim, la celebració d’un referèndum vinculant.”

Acabada la trobada, els dos caps de Govern varen fer unes declaracions, per separat.

Puigdemont, en relació a la celebració d’un possible referèndum a Catalunya, va manifestar que “no hi ha cap tipus de marge, possibilitat ni acord [amb Mariano Rajoy]. Crec que podia haver anat bé, però tristament no hi ha anat. No hi ha hagut cap proposta concreta ni marge de negociació”.

I va afegir “mentre algú es pensa si ha de donar o no resposta o proposta a la qüestió catalana, nosaltres anirem fent, com fins ara”. “Amb bon to i diàleg, treballant pels ciutadans, portant lleis al Parlament i vetllant pels seus interessos, però anirem construint estructures d’estat i un marc legal que ens permeti constituir un estat independent”, va reblar.

L’altre punt on no hi va haver cap mena d’acord és en la de no judicialitzar més la vida política, mentre que “de totes les altres coses es pot parlar”. En aquest context, els dos presidents varen acordar que la setmana vinent la vicepresidenta espanyola Soraya Sáez de Santamaría i el vicepresident català Oriol Junqueras es reuniran en una trobada que Puigdemont primer va qualificar de ‘tècnica’ per rectificar immediatament definint-la com a ‘política’. “Tenim interès en què hi hagi un contacte estable per tractar de 44 punts, perquè dels 46, n’hi ha dos que no són viables a hores d’ara, la judicialització de la política i el referèndum”, va dir Puigdemont.

Per la seva banda, Rajoy va sortir a parlar per assegurar que va transmetre a Puigdemont que no hi ha cap marge d’acord: “Allò que sigui Espanya ho decideixen tots els espanyols. Sense llei no hi ha democràcia”.

2 COMENTARIS

Comments are closed.