Mosaic de Bel·lerofontes
Mosaic de Bel·lerofontes
image_pdfimage_print

El Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona va inaugurar ahir l’exposició temporal “3 Mosaics, 3 Museus. 140 anys dels mosaics romans de Bell-lloc (Girona)”, per commemorar els 140 anys del descobriment arqueològic més important fins ara que s’ha fet a la ciutat Girona: els mosaics romans de la vil·la romana de Can Pau Birol (avui col·legi de Bell-lloc del Pla).

La troballa va tenir lloc el 1846, ara fa 140 anys. Els mosaics són d’una gran qualitat i una riquesa enorme, i es coneixen com el mosaic de Bel·lerofontes, el mosaic de Teseu i Ariadna i el mosaic del Circ.

Diverses raons han condicionat que el conjunt de mosaics es trobi distribuït en l’actualitat en 3 museus: el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, el Museu d’Història de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona. El mosaic de Teseu i Ariadna, recentment restaurat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, s’exposa al MAC-Girona, mentre que els altres dos, el de Bel·lerofontes i el del Circ, al MAC-Barcelona i al Museu d’Història de Girona, respectivament. La recreació de la Vil·la de Bell-lloc del Pla a escala real permetrà al visitant veure, per primera vegada, els tres mosaics junts.

Publicitat

L’objectiu principal de l’exposició és posar en relleu el conjunt de mosaics figurats d’època romana, localitzats a finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX a la masia de can Pau Birol (Girona). En la mostra s’explica la  troballa i la història de la seva extracció fins al moment actual, al mateix temps que es parla de les diferents interpretacions i propostes de la seva ubicació dins la vil·la romana, i el simbolisme de les diferents escenes dels mateixos. Per ajudar a la contextualització de la vil·la i els mosaics, es mostra com era el territori al voltant de Gerunda, amb les vil·les d’època baix imperial, que ara es coneixen, i per acostar al visitant les vicissituds sofertes pel mosaic, s’explica els materials que s’utilitzaven per fer els mosaics, a fi d’entendre millor les tècniques d’extracció, de restauració i conservació.

L’exposició, que s’ubica al mig de la nau central de l’església de Sant Pere de Galligants, compta amb una recreació a escala real de la ubicació dels mosaics a la vil·la, d’un espai per a la interpretació de la iconografia i simbolisme de la temàtica dels tres mosaics, i un darrer espai interactiu, manipulatiu i didàctic per conèixer a fons la tècnica de l’elaboració d’un mosaic i el seu procés de restauració.

L’exposició es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona (Monestir de Sant Pere de Galligants. Carrer de Santa Llúcia, 8. Girona) del 9 d’abril a l’11 de setembre de 2016.