image_pdfimage_print

En el marc de la propera Assemblea General Ordinària (AGO) de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que tindrà lloc el proper 17 d’abril a Manresa, diverses assemblees territorials de l’entitat s’han organitzat per presentar un conjunt de 21 esmenes als Estatuts i al Reglament de Règim Intern amb l’objectiu principal de fer més transparents els processos d’elecció i votacions del Secretariat Nacional.

Totes aquestes esmenes es poden consultar a la web de MésAssemblea.cat i segons la pròpia web han estat consensuades per representants de les territorials del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Gironès, el Maresme, el Penedès, el Pla de l’Estany i el Vallès. Per tal que aquestes 21 esmenes puguin ser debatudes a l’Assemblea General necessiten recollir 2.000 signatures de membres de ple dret de l’ANC.

Els canvis que proposen es centren bàsicament en la composició i el sistema d’elecció del Secretariat Nacional, òrgan que dirigeix l’entitat, així com l’adopció per part dels seus membres d’un Codi Ètic. Destaquen la petició d’una composició més proporcional en funció del nombre de membres de ple dret, de manera que les territorials de Barcelona, el Vallès Occidental i Girona augmentarien el nombre de representants i en contrapartida disminuirien el nombre de representants escollits nacionalment, mantenint els 75 membres que fins ara tenia el Secretariat Nacional. Aposten per un sistema d’elecció directe de la Presidència i la Vicepresidència de l’entitat, de manera que sigui el conjunt dels seus membres que decideixin qui ostenta aquests càrrecs, enlloc de que ho decidissin només els 75 membres del Secretariat. D’aquesta manera s’evitarien casos com el de l’actual president de l’entitat, Jordi Sànchez, que tot i quedar quart en nombre de vots en les darreres eleccions del Secretariat n’ostenta la màxima representació.

Publicitat
Publicitat

Un altre punt que proposen és que els mandats siguin de 2 anys, per disminuir el temps i esforços que es dediquen a l’organització interna de l’ANC. També demanen major transparència i accés a les actes de les sessions plenàries, en les quals haurà de figurar el sentit del vot de cada membre en les votacions nominals. A més, proposen limitar el nombre de facultats delegables al Consell Permanent, que és un òrgan reduït format per membres del Secretariat Nacional. Finalment, incideixen en el procés d’elecció dels membres del Secretariat, proposant eliminar el concepte d’equip a l’hora de presentar candidatures, l’obligatorietat dels candidats d’informar de la seva relació amb partits polítics i canvis en la campanya electoral per fer-la més igualitària. També aposten per garantir que les votacions es podran fer per vot electrònic per tal d’incrementar la participació.