image_pdfimage_print

La Viquipèdia en català, l’enciclopèdia lliure de referència a Internet, ja té 500.000 articles, fita que s’ha aconseguit amb la creació de l’article «Oda Krohg» el matí d’aquest divendres. Aquesta notícia arriba coincidint amb el 15è aniversari del naixement de la Viquipèdia en català, que tindrà lloc el proper 16 de març de 2001.

La Viquipèdia és un projecte global amb l’objectiu d’oferir tot el coneixement humà en la llengua pròpia de cadascú. Es construeix de forma col·laborativa entre milers d’usuaris que hi participen desinteressadament. Si es va trigar 5 anys en assolir els 50.000 articles, la comunitat viquipedista catalanoparlant s’havia marcat com a repte sumar 50.000 articles al llarg de 2015. Finalment, però, es va assolir la xifra 5 dies abans del 16 de març del 2016, data del 15è aniversari de la Viquipèdia en català.

Per assolir aquesta meta s’han iniciat diversos projectes i la majoria d’activitats de l’Amical Wikimedia -organització independent que promou la Viquipèdia- d’enguany han estat orientades a la creació d’articles a la Viquipèdia, sense oblidar els projectes germans o la projecció de la cultura catalana a altres viquipèdies. Diverses campanyes, com el Viquiprojecte Unió Europea, Intercanvi d’articles nous, Xucladors, Articles absents o Articles demanats, han ajudat a remar cap als 500.000 articles. Per animar a la gent varen crear l’etiqueta #repte500mil per compartir les creacions dels usuaris a Twitter o Facebook.

Publicitat

Una mica d’història de la Viquipèdia

El 16 de març del 2001 començava l’aventura de la Viquipèdia en català. Va ser la primera que va tenir articles després de l’anglesa. El març del 2003, al cap de 2 anys de funcionament va arribar als 1.000 articles. El novembre del 2004 arribà als 10.000 i el gener del 2007 va assolir la xifra dels 50.000 articles. Un any després duplicà arribant als 100.000 articles i el 21 de setembre del 2009 als 200.000.  La comunitat va assumir amb ganes el repte de fer un projecte on tothom tingués accés a tot el coneixement de la humanitat en català.

No ha estat fàcil fer créixer el nostre projecte, en situació de desavantatge al costat de llengües amb molts més parlants com ara el castellà o el francès, amb més d’un milió d’articles cadascuna. La Viquipèdia en català té bona salut pel que fa a participació de la societat. Però encara té molt potencial per millorar si les persones i les entitats que de fa molts anys treballen activament per crear i difondre coneixement en català s’adonen que han d’implicar-s’hi.

Actualment, la Viquipèdia en català és la dissetena versió idiomàtica en nombre d’articles, una proporció altíssima en comparació del nombre de parlants. Es manté en el primer lloc d’un índex que mesura la qualitat dels 1.000 articles més importants, d’un total de 290 llengües. Conté 839 articles destacats, com ara «Antoni Gaudí», «Història de la medicina» o «Ernest Shackleton».