image_pdfimage_print

Aquest dijous a les Cotxeres de Sants va tenir lloc l’acte de presentació pública de la nova sectorial de la Intersindical-CSC, Som Autònoms.

L’acte va comptar amb les intervencions de Toni Albà, actor, de Jordi Borràs, periodista gràfic, de Carme Teixidó, coordinadora de la nova secció i presidenta d’Ara o Mai, entitat impulsora de la campanya de sobirania fiscal, i que treballa en el suport logístic i de difusió de la sectorial, i de Carles Sastre, secretari general de la Intersindical- CSC, organització sindical que impulsa la sectorial d’autònoms.

Carles Sastre va obrir els parlaments donant algunes dades, com que a Catalunya hi ha més de 500.000 autònoms, que el 70% d’aquest col·lectiu no tenen assalariats, o que la majoria es concentren en el sector serveis. Va explicar com les empreses opten cada vegada més per externalitzar costos i serveis, la qual cosa obliga els treballadors a fer-se autònoms, assumint els costos i la complexitat administrativa que això suposa a l’Estat espanyol, i que actualment el 32% de les ofertes laborals pels autònoms són de grans empreses.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Així mateix, Sastre va fer una crida a trencar el mite de l’autònom “empresari”, que representen només el 5% del total del col·lectiu, la qual cosa situa la immensa majoria del col·lectiu dins de les classes populars. Treballadors precaris o en risc de precarietat: falsos autònoms a empreses i sectors diversos, treballadors per compte aliè que han perdut el seu lloc de feina per ERO i que es veuen obligats a esdevenir autònoms. Va recordar que tot sovint aquestes persones han de convertir els seus estalvis, domicilis o vehicles en capital social per fer front als impostos i requeriments burocràtics.

Des de la Intersindical-CSC, Sastre, va definir la creació de la sectorial d’autònoms com una aposta estratègica del sindicat en una conjuntura política de procés constituent de la república catalana independent“. El sindicat vol cobrir tots els flancs possibles en l’aspecte social i econòmic del procés democràtic català per “assegurar que el nou país estigui al servei de les classes populars”.

El Secretari general de la Intersindical-CSC conclogué la seva intervenció encoratjant els i les treballadores autònomes a organitzar-se, afiliar-se a la Intersindical-CSC i treballar conjuntament amb tota la classe treballadora -de la qual són integrants- en la construcció d’una República Catalana de caràcter democràtic i social.

Carme Teixidó va recordar que la quota d’un autònom a l’estat espanyol és actualment de 257 € des del primer dia, independentment de si té vendes o no en té, i que això contrasta amb estats com la Gran Bretanya, amb una quota de 70 €, que no pagues fins que l’empresa no arriba a un volum de facturació, o Holanda on donar-se d’alta costa 1 €.

Teixidó va dir que el col·lectiu d’autònoms és invisible: existeix una percepció esbiaixada per part de determinats treballadors assalariats i empresaris. Teixidó reblà que “no tenim temps, estem treballant tot el dia, i ens oblidem de reivindicar”. Però la mentalitat d’un autònom és la mentalitat solidària d’un treballador. Per això volem aconseguir que aquest col·lectiu estigui representat. Des del sindicat volem facilitar, a uns preus molt econòmics, la gestió dels impostos a pagar i el suport solidari a aquest tipus de treballadors”.

Finalment va afirmar que des de Som Autònoms s’entrarà en el debat de la nova República catalana independent, perquè aquesta defensi un nou model pels treballadors autònoms i dignifiqui les seves condicions laborals i vitals”.

Jordi Borràs va explicar la seva experiència com autònom, i va recordar per exemple que per ser fotògraf i periodista ha de portar dos epígrafs i dues comptabilitats paral·leles: “als centres educatius no t’expliquen aquest drama. Em veig obligat a declarar dues activitats econòmiques diferents. De vegades sembla que la legislació espanyola d’autònoms sembla feta expressament per obligar-te a delinquir”.

Borràs va afirmar que en el sector de la premsa cada cop es contracten més autònoms per substituir els treballadors assalariats de plantilla. Per altra banda palesà que les gestories de Perpinyà cada cop tenen més clients sud-catalans, no pas per motivacions “patriòtiques”, sinó perquè surt més barat ser autònom a l’estat francès.

Borràs tancà la seva participació demanant “que la futura República catalana no esdevingui una petita Espanya, i no copiar models inoperants i injustos com el dels autònoms”.

Per la seva part, l’actor Toni Albà es va definir com autònom, empresari i d’esquerres, i va dir que ell forma part del 30% dels autònoms que tenen assalariats, i que per ser actor ha hagut de fer-se autònom. “Treballo quan puc treballar, quan em contracten” va dir. Va explicar la seva experiència de 9 anys a l’estat francès on els treballadors culturals gaudeixen d’uns drets molt millors que els d’aquí.

Albà expressà que “si no hi posem remei des d’Europa o des d’un possible estat català, acabarem amb les mateixes condicions laborals que Estats Units. Jo ara et contracto perquè m’interessa però si d’aquí a un temps no m’agrada com vas vestit et faig fora” va posar com exemple Albà. “Precarietat, desempara és el que tenim ara, però només cal observar com funcionen altres països, amb Alemanya o Islàndia per trobar exemples de com canviar” va sentenciar l’actor català.

A l’acte hi varen assistir els diputats Eduardo Reyes i Magda Casamitjana de Junts pel Sí i representants d’ERC, Demòcrates de Catalunya i Solidaritat Catalana per la Independència i diverses entitats com el President del CCN, Albert Pont.