Madrilenys ens expliquen coses

Des de dimecres, 30 d’octubre, quan es varen veure de manera clara les conseqüències de la DANA i la devastació que va provocar, així com la crisi en tots els àmbits que llavors va començar, i també, és clar, l’arribada de voluntaris, València i la seua àrea metropolitana varen centrar les informacions als mitjans de comunicació espanyols. No sol ser gens habitual, que el País Valencià siga protagonista mediàtic en el sistema espanyol, tot i que es tracta de la quarta autonomia per població i PIB de l’Estat, amb al voltant de l’11% i el 10%, respectivament. De la mateixa manera, les taules d’anàlisi política dels mitjans de comunicació espanyols es varen dedicar quasi monogràficament al que estava passant a València.

Ara bé, hi havia una absència que cridava molt l’atenció, entre tots aquests opinadors: la dels valencians. No sol ser habitual que hi haja valencians en la plantilla, siga el mitjà que siga. Per exemple, quan el programa La Noche en 24 Horas del canal 24h de TVE va connectar amb el que estava passant a València a causa de la DANA, en la mitjanit de dimarts, 29 d’octubre, cap a dimecres, 30 d’octubre, no hi havia cap valencià en la taula d’anàlisi. Les primeres informacions feien referència a la interrupció de l’AVE amb Madrid i les primeres comparacions es feien amb la borrasca Filomena, que va afectar Madrid fa uns anys. Tanmateix, el pes relatiu dels valencians en l’Estat espanyol hauria de suposar que, encara que fos per una simple maniobra de l’atzar, aquesta absència no fos tan normal i habitual.

Agafem-ne un parell d’exemples al vol. 59 segundos, programa de debat i anàlisi política de TVE dirigit per Gemma Nierga. Dijous, 31 d’octubre. Han passat dos dies de la DANA. És un programa monogràfic que porta per títol Causas y consecuencias de la DANA. Cap valencià en la taula d’anàlisi. Només intervenen valencians com a testimonis amb què es contacta en directe.

Més d’una setmana més tard. Dilluns, 11 de novembre. Canal Red, el canal de televisió per YouTube que dirigeix Pablo Iglesias, amb una visió que es reclama com a plurinacional, analitza l’escenari polític després de la massiva manifestació per a reclamar la dimissió de Mazón del dissabte anterior. Cap valencià en la taula d’anàlisi.

Són dos exemples, però podria continuar fins a l’infinit. Fins i tot quan toca analitzar i parlar del que passa al País Valencià, els valencians som absents de la conversa mediàtica espanyola. Parlen de nosaltres sense nosaltres. Lògicament, ja que, en el sistema nacional espanyol, els valencians som objecte, no subjecte.

Com ens hem d’estranyar, doncs, que Paloma Cervilla, analista política de l’ABC que actualment està vinculada a The Objective, digital ultra finançat pel govern madrileny de Díaz Ayuso, explique en una taula d’anàlisi política a Cuatro que la culpa del desastre de la DANA és de la Conferencia Hidrográfica del Guadalquivir (sic)? En aquella taula d’anàlisi no hi havia tampoc cap valencià. Sorpresa.