Antich: “Fem una crida a renovar el compromís amb el país i construir un nou nosaltres per avançar cap a la llibertat”
El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida a “renovar el compromís amb el país i construir un nou nosaltres per avançar cap a la llibertat”. Així ho ha dit a l’acte polític d’Òmnium per la Diada Nacional de Catalunya que, com cada any, s’ha celebrat al Passeig Lluís Companys de Barcelona, i que enguany ha comptat amb la participació política d’una vintena d’entitats juvenils d’arreu dels Països Catalans. Acompanyat per la Junta Directiva nacional de l’entitat, Antich ha apel·lat a “renovar el contracte” del moviment i a “tornar a generar un cicle d’il·lusió com el que es va començar l’any 2010”. La responsabilitat, ha dit, “torna a ser sobretot a les mans de la societat civil”, després d’uns anys en els quals ha admès que s’havia derivat als partits.
“Entomem el repte de tornar a generar les condicions per fer-ho i, aquest cop, fer-ho bé”, ha afirmat, i ha assegurat que Òmnium Cultural es posarà “al servei d’aquesta causa”, per “tornar a vertebrar la societat civil al voltant d’aquest grandíssim consens del dret a l’autodeterminació”. Així, ha remarcat, quan els partits polítics i les institucions tornin a tenir “la força i la legitimitat democràtica”, ser capaços de “vehicular-ho i materialitzar-ho”.
Davant de les principals entitats de la societat civil del país, el president d’Òmnium ha defensat, aquesta Diada, una mirada positiva envers el país. “No som aquí per alimentar el desànim ni per contribuir al catastrofisme”, i ha afegit: “No som aquí per alimentar la nostàlgia, ni alimentar l’autocomplaença”. I en aquest sentit, ha assegurat que Òmnium tampoc està disposat a “vendre fum” ni a “alimentar la lluita fraticida, el mal humor ni els retrets”. “Ens cal urgentment sortir de la paràlisi i l’estancament”, ha dit, i ha afegit Antich: “Portem a l’ADN la vocació de ser pont entre sensibilitats diverses, perquè estem convençuts que el pluralisme i la diversitat són la nostra força”.
En aquest punt, però, el president de l’entitat també ha volgut advertir que “no hi haurà normalitat fins que no s’abordi de cara e conflicte polític i la seva resolució democràtica”. I ha recordat que, ara per ara, l’estat espanyol “continua sense reconèixer i acceptar” que Catalunya és un subjecte polític i té dret a decidir el seu futur. Tanmateix, “conscients que a Catalunya el marc polític ha canviat”, ha destacat la necessitat de “posar-se a treballar” pels grans consensos i pel país: “Hi ha país més enllà del Govern i les institucions. Aquí neix la força col·lectiva imprescindible per guanyar”.
Antich, doncs, ha volgut deixar molt clar que Òmnium no deixarà de practicar “incidència política”, tant amb les institucions com amb els partits, i “governi qui governi”. I pel que fa als partits independentistes, els ha emplaçat a aprofitar “l’oportunitat” que se’ls obre amb els respectius processos congressuals “per fer la inaplaçable reflexió a què els forcen els resultats del darrer cicle electoral”. “Cal pensar en l’endemà dels congressos, quan hauran d’enviar un missatge molt clar a la societat catalana i hauran, tal com esperem, de sortir reforçats i amb ganes de treballar plegats amb altres forces del moviment”, ha dit.
Entre els assistents a l’acte polític d’Òmnium Cultural hi ha representants de la UGT, CCOO, Intersindical, Unió de Pagesos o la USTEC; entitats com l’ANC, Plataforma per la Llengua, el Ciemen, l’AMI, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, Gure Esku, la Taula del Tercer Sector, l’Ateneu Barcelonès o el FC Barcelona; organitzacions juvenils com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; universitats com la UB o la UAB; així com representants de partits polítics com Junts, ERC, els Comuns, el BNG o EH Bildu.
Compromís de les entitats juvenils amb el futur del país
Les entitats juvenils del país han participat en la primera part de l’acte d’Òmnium amb la lectura del manifest unitari Compromís de les entitats juvenils dels Països Catalans amb el futur del país, amb el qual han reivindicat el “compromís del jovent amb la vida col·lectiva del país”. En aquest sentit, també han destacat el compromís amb el dret a l’autodeterminació, la defensa de la terra i el català, com a mecanisme per a construir un “futur col·lectiu i just” que generi esperança.
“Som una generació que hem crescut amb la sensació que el nostre futur estava hipotecat, que la llengua era atacada constantment, que les injustícies són naturals i que l’ordre establert és inamovible”, han apuntat des de l’escenari d’Òmnium, al temps que han reivindicat la mobilització i l’organització com a maneres per “canviar el rumb” del “destí”. En aquest sentit, les entitats juvenils han manifestat el seu compromís amb l’autodeterminació, la llengua, reptes com l’atur o la precarietat, l’emergència climàtica, l’associacionisme juvenil, la renovació de lideratges i un país “per la majoria”. “Som la generació de la crisi, però també som la generació de l’optimisme i la llibertat”, han declarat.