Illa

A voltes, quan vull referir-me a un mot concret, i per més que en tingui clar el significat, faig una consulta prèvia al Gran Diccionari de la Llengua Catalana en la versió digital.

Aquest ha estat un dels cops que ho he fet. He cercat “Illa” i m’ha mostrat dos resultats. El primer: -illa Sufix, del llatí -iculus, -icula, que significa ‘mena de’. Ex.: forquilla. I, en segon lloc, el que més tenim tots al cap en les dues accepcions: illa. 1. GEOGRAFIA Porció de terra voltada d’aigua per tots costats i 2. CONSTRUCCIÓ Conjunt d’edificacions contigües les unes a les altres, delimitat per tres o més carrers.

Dormint o fins i tot despert, he somniat molts cops en illes. Sovint eren paradisíaques, a vessar de pirates amb tresors amagats i plenes d’aus exòtiques amb eixordadors crits. En resum, carregades de color i d’aventures. Per a molts, una illa és el desig d’unes merescudes vacances. Per a l’odissea dels Països Catalans té nom propi, Ítaca, el nostre anhelat destí.

Per això em deixa perplex la total manca de sintonia entre la persona que en duu el cognom i el significat. Evidentment, m’estic referint al personatge que per l’avatar d’un determinat partit ens han acabat encolomant de president. La seva grisor gairebé de to malaltís, mancada de la més minsa nota de color, no augura ni convida al gaudi de cap aventura.

Que un espanyol convençut com ho és ell, afirmi que governarà “unint els vuit milions de catalanes i catalans” perquè “tots es tornin a sentir part de la mateixa Catalunya”, és un insult a tots aquells que ens sentim catalans i prou. Una tal aberració tan sols es pot entendre si al seu nom hi afegim el cognom com a sufix: Salvador-illa. Perquè de segur que ell es té per “una mena” de salvador per als d’allà, que no pas per als d’aquí.

I ja posats a jugar amb sufixos, anem amb compte perquè Salvadorilla amb la seva quadrilla de pacotilla ens clavarà les banderilles i ens posarà unes manillesJa ho va deixar clar en una entrevista al programa FAQS, on va dir que el 155 s’hauria d’haver aplicat abans. L’hemeroteca en va farcida d’això i molt més.

Isolem-lo aquest 11 de setembre, sortint tots al carrer. Tenim cinc llocs on anar. No val fer mandres. Ni oblit ni perdó.