Acord entre el Museu d’Arqueologia de Catalunya i la Universitat de Barcelona per impulsar la recerca, la formació i la difusió del patrimoni arqueològic

La Universitat de Barcelona (UB) i el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) han signat un conveni marc de col·laboració amb l’objectiu principal de promoure la recerca, la formació i la difusió entorn del patrimoni arqueològic de Catalunya. L’acord ha estat formalitzat pel rector de l’UB, Joan Guàrdia, i el director del MAC, Jusèp Boya.

El conveni preveu diversos àmbits d’actuació, entre els quals destaquen la recerca en arqueologia nàutica i subaquàtica, així com la investigació en jaciments arqueològics gestionats pel MAC. La UB, a través del seu Institut d’Arqueologia (IAUB), i el MAC han establert una col·laboració estreta per desenvolupar projectes conjunts que inclouen organitzar exposicions, xerrades, cursos i congressos destinats a apropar el coneixement arqueològic al públic general.

A més, es prioritzarà la formació pràctica de l’alumnat del grau i del màster en Arqueologia de la UB, que els oferirà oportunitats per participar en projectes d’excavació i de museologia. Aquesta col·laboració permetrà als estudiants accedir a les col·leccions i als jaciments del MAC, de manera que millorarà la seva formació acadèmica i pràctica.

Ambdues institucions han acordat aportar els seus recursos humans i infraestructures per garantir l’èxit dels projectes conjunts. L’IAUB accepta el MAC com a institució afiliada als efectes de recerca, mentre que el MAC facilita l’accés als seus recursos als investigadors de la UB. A més, s’ha de crear una comissió de seguiment per coordinar i avaluar les activitats derivades d’aquest conveni, a fi d’assegurar que es desenvolupin correctament i maximitzar els beneficis de la col·laboració.

Aquest acord representa un pas endavant en la difusió i conservació del patrimoni arqueològic català, ja que posiciona la Universitat de Barcelona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya com a referents en la recerca arqueològica. La sinergia creada entre aquestes dues institucions no només enriquirà el coneixement científic, sinó que també contribuirà a una difusió major del patrimoni cultural i científic de Catalunya entre el públic. Amb aquesta iniciativa, es reafirma el compromís tant de la UB com del MAC amb la conservació i promoció del patrimoni cultural, en crear noves oportunitats per als investigadors i l’alumnat, i aportar valor al conjunt de la societat catalana.

Durant la signatura de l’acte, el director de l’IAUB, Miguel Ángel Cau, ha destacat la «transcendència estratègica del conveni amb l’objectiu de convertir Barcelona en un pol d’atracció arqueològica». Així mateix, el director del MAC, Jusèp Boya, ha destacat la importància històrica del Museu, «fundat el 1932, sota l’alè dels pares del catalanisme polític», i el fet que «la UB i el MAC tornin a compartir la seva història d’amor pel patrimoni català». El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha recordat la figura de l’arqueòleg i rector Pere Bosch i Gimpera, «cabdal en ambdues institucions», i ha palesat que «en l’imaginari universitari ningú concep una universitat de primer nivell sense una recerca arqueològica potent».

L’abril passat el Govern va aprovar la concessió de la Medalla Narcís Monturiol al mèrit ientífic i tecnològic a deu investigadors i investigadores del sistema català de coneixement (sis homes i quatre dones), així com la Placa Narcís Monturiol per reconèixer la tasca del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC).