La Generalitat de Catalunya dona suport als mitjans de comunicació en valencià
El Govern continua apostant per donar suport als mitjans de comunicació en llengua catalana i ara fa un pas més al País Valencià. En aquest cas, incrementarà la publicitat institucional a una vuitantena de mitjans de proximitat i que treballen en valencià. Aquestes accions són semblants a les que també ha impulsat recentment la Generalitat a les Illes Balears.
El secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Marc Bataller, i la directora general de Difusió, Eva Pomares, han presentat aquesta iniciativa a València. Dilluns, es van celebrar dues taules rodones sobre la situació del valencià als mitjans de proximitat i sobre el podcàsting en valencià. Bataller va ser l’encarregat d’inaugurar la jornada i va destacar que el Govern català sempre ha apostat per defensar la llengua catalana “com un dels fils roigs que uneix els Països Catalans”. En aquest sentit, va denunciar l’ofec que PP i Vox exerceixen contra el valencià i els drets dels parlants: “Com a Generalitat de Catalunya no ens podem creuar de braços creuats davant d’aquesta ofensiva contra la nostra llengua i la nostra cultura comuna. El mes passat, ja vam rescatar el Premi Guillem Agulló, després del vet de PP i Vox, i ara estem al costat dels mitjans en valencià, amb la incorporació de campanyes institucionals per incentivar el turisme valencià a Catalunya. És una manera, també, de reforçar els vincles entre els dos territoris”.
L’endemà, Bataller i Pomares van participar en un dinar-col·loqui amb editors d’una desena de mitjans de comunicació valencians, també de l’AMIC, en què es va repassar la tessitura actual del periodisme al País Valencià. Els editors van mostrar la seva forta preocupació per la retirada del suport institucional i les noves accions legislatives del seu govern contra la llengua catalana.
El mes d’abril, la Generalitat ja va presentar una campanya semblant de foment del català a les Illes Balears, on els atacs del govern de PP i Vox a les Illes també amenacen la llengua. En aquell cas, es va impulsar una secció setmanal en català a Diario de Mallorca i Diario de Ibiza (Prensa Ibérica), escrits majoritàriament en castellà, i una altra secció d’entrevistes i un interactiu sobre la llengua catalana a Ara Balears. També es va fer una trobada amb representants de mitjans balears, de l’AMIC, en què el Govern català els va donar suport.