Un moment de l'acte central del Correllengua a Masquefa.
image_pdfimage_print

Amb la memòria de M. Carme Junyent ben present, aquest dissabte 25 de maig el municipi de Masquefa ha obert les portes a la celebració dels actes centrals del Correllengua 2024. La cultura popular, la història local i, sobretot, la reivindicació d’una llengua catalana més forta i amb més presència arreu del territori han estat els eixos principals sobre els quals ha transcorregut la jornada, organitzada per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i l’Ajuntament de Masquefa.

Durant vuit hores, els anhels de Maria Carme Junyent han bategat ininterrompudament a través dels carrers, les places i els edificis de la seva vila natal en un acte centrat en la difusió de l’ús social del català. Més de dues-centes persones han assistit a una desena d’activitats que s’han celebrat al llarg de la jornada i que tenien com a objectiu aprofundir en les seves facetes de mestra, veïna i activista per la llengua.

Tant el president de la CAL, Jaume Marfany, com l’alcalde de Masquefa, Roger Vázquez han parlat del llegat de Junyent ens els seus parlaments. Marfany ha fet referència a la visió optimista d’aquesta destacada lingüista i filòloga quan deia que la societat catalana si vol, i està disposada a fer-ho, se’n pot sortir a l’hora de salvar el català de la seva extinció.

Publicitat

També ha parlat de la situació actual, assegurant que en aquests moments la llengua franca de Catalunya i dels Països Catalans “no és el català, és el castellà i en determinats àmbits l’anglès”. L’alcalde de Masquefa, per la seva banda, ha destacat la dedicació i el compromís de Junyent envers la vila i envers la llengua. “Una de les coses més inspiradores i emocionants és agafar-ne el relleu”, ha assenyalat fent referència a celebracions com les del Correllengua.

Els actes centrals del Correllengua 2024 també han comptat amb una visita guiada per la vila, a càrrec de l’historiador local Joan Luna. Durant l’activitat, s’ha passat per davant de la casa natal de Junyent, ubicada al número 55 del carrer Major. Allà la seva mare hi tenia una botiga de roba. Es tracta d’un edifici que durant els anys de la Segona República va ser la seu de la UGT masquefina, on s’hi va crear la primera biblioteca de la localitat. Una altra parada que no podia faltar és la que s’ha fet a la plaça de Josep Maria Vila (pl. de l’Estació). Allà, al Casal l’Alzinar, Junyent solia fer de lloro per Nadal al Joc del Quinto i quan hi havia eleccions municipals hi moderava els debats dels candidats a l’alcaldia.

Al final de la jornada ha arribat un dels moments culminants de la celebració. Al pati de La Fàbrica Rogelio Rojo s’hi han fet actuacions de música, teatre i cultura popular, que han comptat amb la participació dels Diables, els Gegants i el Ball de Bastons de Masquefa i dels Gegants de La Beguda. L’Esbart Mitjacana de La Beguda Alta, a més, ha fet una exhibició de balls tradicionals i la Coral L’Alzinar ha interpretat dues cançons. Tampoc ha faltat la tradicional encesa de la Flama del Correllengua, a càrrec del Club Excursionista Anoia, i la lectura del Manifest, per part de l’actor Esteve Roig. La Companyia Memory ha tancat la celebració representant l’espectacle Perdó, una obra humorística que tracta sobre la dificultat de mantenir el català en les converses.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here