L’Assemblea presenta recurs de cassació davant el Tribunal Suprem en defensa de la Campanya Consum Estratègic

L’Assemblea Nacional Catalana ha presentat recurs de cassació -en català- davant el Tribunal Suprem en el qual s’argumenta que la campanya Consum Estratègic és una campanya informativa de consum centrat en valors, i que prohibir-la i qualificar-la d’acte obstaculitzador en la modalitat de boicot constitueix una violació dels drets i llibertats fonamentals.  Aquest moviment s’ha fet després que l’Audiència Provincial de Barcelona confirmés la paralització de la campanya i el tancament del web consumestrategic.cat, contravenint així la Convenció Europea de Drets Humans o la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.

L’Assemblea defensa que:

  • És totalment legítim i emparat en la llibertat de pensament i d’expressió, així com el dret d’associació, que l’Assemblea promogui una campanya d’informació als consumidors animant-los a actuar pacíficament d’acord amb les condicions polítiques i socials necessàries per a la consecució i constitució de l’estat català independent, de dret, social i democràtic.
  • No existeix prova en les actuacions que l’Assemblea assenyalés a cap empresa, sinó que el seu objectiu era empoderar la societat catalana en les seves decisions de consum quotidià, en línia amb la finalitat estatuària de l’entitat.
  • El tribunal confon l’expressió d’idees polítiques per part de l’Assemblea, amb l’acompliment real de la campanya i atribueix a l’entitat conductes que mai van tenir lloc i que, a més, no estan prohibides per l’ordenament jurídic.
  • És doctrina consolidada del Tribunal Europeu de Drets Humans, que la llibertat d’expressió constitueix un pilar fonamental en un estat democràtic de dret i una condició essencial per al seu progrés, i són nombrosos els pronunciaments judicials que reconeixen que aquesta llibertat no sols protegeix les informacions o idees considerades inofensives o neutrals, sinó també aquelles que xoquen, inquieten o ofenen, perquè així ho exigeix el pluralisme i la tolerància. Així, la campanya és totalment legítima i d’acord amb els principis inspiradors d’una societat democràtica.
  • La sentència de l’Audiència Provincial ignora que tant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea com el Tribunal Europeu de Drets Humans han establert que l’exercici dels drets humans, com la llibertat d’expressió, està per sobre dels drets econòmics i de mercat.

Per aquests motius l’Assemblea Nacional Catalana estudiarà tots els recursos i arribarà, si cal, fins als tribunals internacionals per denunciar la persecució política de la justícia espanyola contra els drets fonamentals de la ciutadania catalana.