Els Verds – Alternativa Verda: dia de no comprar res, 24 de novembre

Comunicat dels Verds – Alternativa Verda (*):

Arreu del món hi ha col·lectius que malden per introduir la cultura de la compra assenyada, per resistir la folla maquinària de la propaganda que incita a comprar per comprar, que incita a consumir sense miraments i a comprar sense avaluar les conseqüències que el consum té sobre la biosfera, els sistemes naturals i les cultures.

Cada any a finals de novembre (enguany el dia 24 de novembre), justament abans de començar la temporada de compres nadalenques, es celebra el ‘Buy Nothing Day’ (Diada de no comprar res), una diada per fer una crida a la moderació i a la reflexió pel que fa als ‘hàbits’ de comprar. A diverses ciutats del món i en ocasió d’aquesta diada es realitzen actes de sensibilització i d’acció per cridar l’atenció de les persones i perquè aquest Dia Sense Comprar les hi alliberi el temps necessari per reflexionar a nivell personal, familiar i col·lectiu de quines conseqüències tenen les pràctiques consumistes que es van imposant arreu.

Aquest text que hi ha a continuació és la traducció catalana del missatge rebut d’Adbusters, el grup canadenc pioner en la crítica del Black Friday:

Hola a tots vosaltres, cors valents. Aquí tenim una manera de començar una nova vida:

En aquest Black Friday, resistim la picor de comprar alguna cosa ximple només per la novetat, la il·lusió fugaç de control. El desig de comprar en realitat no ve de dins de cadascú.

És el codi establert per tots els anuncis, correus electrònics, comercials i celebritats que hàgiu trobat mai. Les nostres ments estan corrompudes per una vida de mentides dissenyades per buidar-nos i arrancar les nostres inseguretats més profundes.

Ens quedem en un funk letàrgic, aferrats a una esperança trencadissa que pot ser trencada per una sola mala notícia. És hora d’alliberar-nos de tota aquesta porcaria. Aquest divendres, mantinguem la targeta de crèdit enfundada.

Guardem els nostres diners en efectiu a les nostres butxaques. No comprem. Només respirem.

Sortim a fora. Sentim el pols del planeta: la terra sota els peus, el sol a la cara. Escoltem el vent. Mirem com un ocell passa volant. Donem cinc euros a una persona sense llar. Fem una xerrada de cor a cor amb una persona amiga.

Centrem-nos en allò que importa i veurem com el gris quotidià torna lentament als colors de la vida real. El Black Friday és el ritual pervers d’una civilització fallida. Posem-nos en marxa.

Per ajudar a aquesta reflexió, es reprodueix el que una coneguda autora de la cultura de la simplicitat voluntària va escriure fa ja 40 anys, i que a un nivell elemental, suggereix alguns criteris per ajudar a distingir entre necessitats imposades per la societat de consum i necessitats reals:

* El que jo tinc o compro promou l’activitat, l’autososteniment i el compromís/la implicació o indueix passivitat i dependència?

* Els meus esquemes de consum són bàsicament satisfactoris o jo compro moltes coses que no omplen necessitats reals?.

* Com són de lligats el meu treball i tipus de vida presents als pagaments a termini, als costos de manteniment i de reparació, i a les expectatives dels altres?.

* Considero l’impacte dels meus esquemes de consum sobre l’altra gent i sobre la Terra?.

Font: Elgin, Duane (1981),VOLUNTARY SIMPLICITY: Toward a Way of Life that is Outwardly Simple, Inwardly Rich (La simplicitat voluntaria: vers un estil de vida que sigui externament pobre i internament ric), William Morrow and Co. Ltd., New York.

Celebrem doncs la Diada de No Comprar Res el proper dia 24 de novembre!

Que els aprenentatges que fem el dia 24 ens serveixin per guiar el nostre comportament al llarg de l’any!

Fes un pastís, escriu un poema, dona un petó, fes una broma, però per amor de Déu deixa de malmetre el planeta tot dient-li a algú que t’importa. Pel que es veu és que a moltes persones no els importa. (Georges Monbiot)

La Historia del ‘Buy Nothing Day’ aqui i aqui
Si es vol anar a la pàgina web d’Adbusters, la revista de Vancouver que, per primera vegada, va publicitar el BND.
Si es vol anar a la pàgina web BND UK.

Si vols saber més del moviment de la simplicitat voluntària, o de com viure simplement per què els altres simplement puguin viure clica aquí

Si vols escoltar la cançó Do I need it? (Ho necessito?), clica aquí

(*) Aquesta entitat correspon a l’ONG Els Verds-Alternativa Verda, registrada amb el mateix nom que el partit que va presentar candidatura a l’alcaldia de Barcelona en les darreres eleccions municipals i que es va fundar el 16 de juliol de 1999. Volem aclarir-ho per evitar confondre als lectors i lectores de “L’Unilateral”.