Amnistia, església, bisbes i Catalunya

image_pdfimage_print

Amics, amigues,
Recentment hem vist publicades les desgraciades declaracions del secretario general de la Conferència Episcopal Española, Garcia Magán sobre l’amnistia.

Per a aquest bisbe, l’amnistia, que aquests dies està en el canelobre, no té sentit en la situació actual. Per a ell la va tenir i prou, quan el “canvi de règim”, allò de la transició. No recorda quan el senyor X, Felipe González, la va promoure per excarcerar alguns responsables dels enguixadors amb calç viva o quan l’ara baró del PP José M. Aznar la va fer promulgar per als qui li convenien a ell.

Diu que l’amnistia només està justificada en situacions excepcionals. Ja hem vist quines han estat aquestes situacions. Aquest Garcia Magán fa servir el llenguatge del PP i VOX, vaja, que el fa seu: legalidad vigente o orden constitucional. A més té la barra de parlar de “separació de poders”. L’Església es veu que en queda al marge dels “poders”…

Publicitat

Aquest senyor no té ni idea del que són les Benaurances ni en què consisteix el perdó. Recordo, no literalment, que en els Evangelis, una vegada un dels deixebles de Jesús, parlant del perdó, li va preguntar: “Mestre, però quantes vegades s’ha de perdonar? Una, dues, set?” Jesús li va contestar: “Sentanta vegades set”. Això aquest bisbe de pega no ho deu haver entès mai.

A l’entorn d’aquest afer vergonyós per a l’Església Catòlica, em pregunto: El president de la CEE i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Omella, no hi té res a dir sobre les declaracions del seu secretari general? Perquè les declaracions les ha fetes a la sortida del ple de la màxima organització catòlica de l’Estat espanyol i es pot interpretar com un acord d’aquest ple i que implicaria l’Església Catòlica espanyola que inclou, per ara, la catalana. Si Omella calla, atorga i es retrata un cop més.

En qualsevol cas, els bisbes catalans s’haurien de pronunciar sobre aquest afer. És un atac directe a Catalunya. Què hi dirà el govern català? I les nostres institucions religioses i laiques?

Estic segur que aquesta barbaritat del tal Garcia Magán procuraran que no arribi al papa Francesc. Se n’ocuparan aquells prínceps de l’Església vestits de vermell. Caldria enviar milers de missatges dirigits al Sant Pare perquè sàpiga com les gasten els seus dirigents eclesiàstics espanyols, els que suposadament haurien de fer part de l’Església dels pobres que defensa Francesc.

No sé que passarà demà, però aquest és un assumpte molt greu i que mereix una resposta per part dels de més amunt, com deia la meva àvia.

Vostre,

P.D. L’endemà mateix de les declaracions de Magán, els bisbes amb seu a Catalunya van fer públic un comunicat que reproduïm a continuació. Malauradament, continuem esperant un posicionament del cardenal Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola.

“Davant les declaracions del Secretari General i Portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola que, sobre les negociacions polítiques en el procés d’investidura d’un nou president del Govern espanyol, va fer després de la darrera reunió de la Comissió Permanent i que avui són recollides per la majoria de mitjans, els Bisbes amb seu a Catalunya manifestem el següent:

1. El Secretari General de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. César García Magán, en les seves declaracions, es va centrar sobretot en una valoració jurídica personal del tema que ―segons ell― no implicava ni negar ni donar suport a l’amnistia. A més, explícitament va dir que el president en funcions Sr. Pedro Sánchez, encara no havia posat sobre la taula el tema, cosa que realment es correspon, a hores d’ara, a la realitat.

2. L’Església sempre es guia per afavorir la igualtat, la cordialitat, el diàleg i el treball per fer una societat nova i bona. Atiar el partidisme o alabar una determinada posició no és ni bo ni, malauradament, nou. Per això, els bisbes, pastors d’una Església que és sortosament plural, hem de mantenir una neutralitat edificant i respectuosa, neutralitat que només podem trencar quan es lesiona el dret a la dignitat de l’ésser humà, centre de tota la Doctrina Social de l’Església.

Tarragona, 29 de setembre de 2023