Catalunya i Andorra acorden crear grups de treball per intensificar les col·laboracions en infraestructures, residus, salut i energia
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i el cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, han acordat crear quatre grups de treball temàtics amb l’objectiu d’intensificar les col·laboracions en diverses matèries, com són les infraestructures, la gestió dels residus, l’àmbit de la salut o de l’energia. Així ho han explicat a la compareixença conjunta després de la reunió de treball mantinguda al Palau de la Generalitat.
“Una de les principals conclusions d’avui és que cal continuar desplegant l’acord marc de col·laboració de l’any 2009 a través d’aquest pla de treball que es concreta en els diferents grups i en aquesta comissió sobre reptes fronterers comuns que es començaran a posar en marxa les properes setmanes”, ha manifestat el president Aragonès.
Per la seva banda, Espot ha destacat que l’objectiu és “trobar solucions pràctiques i pragmàtiques a les qüestions d’àmbit transfronterer i proposar respostes concretes als problemes de la ciutadania”.
Es tracta de la tercera reunió bilateral entre els dos mandataris, després de la represa el juny del 2021, després de 12 anys, de les trobades al més alt nivell i durant les quals Espot i Aragonès han mantingut de forma anual reunions per abordar els temes d’interès comú, la darrera de les quals es va produir a Andorra el febrer del 2022.
Durant la reunió de treball, els dos governs han manifestat la voluntat de renovar o rubricar en els propers mesos acords de col·laboració, com en l’àmbit de la formació professional. Les dues parts es comprometen a fomentar l’intercanvi i la mobilitat dels alumnats respectius per fer estades formatives en empreses, i facilitar l’intercanvi de continguts i experiències i promoure accions formatives conjuntes per al professorat de formació professional. Altres acords de col·laboració en què es treballa giren a l’entorn de la col·laboració en matèria de prevenció i extinció d’incendis i en l’intercanvi d’infraestructures esportives per al foment de l’esport d’alt nivell.
“Era imprescindible que els dos governs poguéssim impulsar tots els àmbits de col·laboració que tinguéssim al nostre abast davant de reptes específics de cadascun dels territoris, però també de reptes que són compartits”,ha defensat el president de la Generalitat.
Espot i Aragonès han coincidit en la importància de la cooperació transfronterera per avançar en matèries d’interès comú. En aquest sentit, han destacat el bon funcionament dels convenis de col·laboració signats els darrers mesos sobre fauna i meteorologia, i s’han compromès a seguir fomentant la llengua catalana i cooperar a través de la Fundació Ramon Llull.
El cap de l’Executiu català ha destacat que els dos governs comparteixen “la voluntat de garantir els drets lingüístics dels ciutadans i que, per tant, la llengua es pugui fer servir arreu i es pugui utilitzar en plenitud”. Així, ha donat suport al procés que està seguint el Govern d’Andorra per adoptar l’Acord d’Associació d’Andorra amb la Unió Europea que, entre d’altres coses, contribuirà a “fer molt més present la llengua catalana a les institucions europees”, en paral·lel als processos que s’estan seguint per la oficialitat del català a la Unió Europea.
El cap de Govern i el president de la Generalitat s’han emplaçat a la propera trobada d’alt nivell que se celebrarà a Andorra durant el 2024 i han refermat la voluntat de donar un impuls a les reunions sectorials periòdiques.
La delegació andorrana desplaçada a la Generalitat i encapçalada pel cap de Govern, Xavier Espot, l’han completat la ministra d’afers Exteriors, Imma Tor; l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu, la cap de gabinet del cap de Govern, Sílvia Calvó, i la consellera diplomàtica del cap de Govern, Maria Ubach. Per la part catalana, han acompanyat el president Pere Aragonès, la consellera catalana d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i la delegada del Govern a Andorra, Anna Vives.