Pla de retorn per als catalans que viuen a l’exterior
El Govern ha aprovat la posada en marxa del Pla de retorn per als catalans que viuen a l’exterior i que volen o es plantegen tornar a Catalunya. Actualment, hi ha aproximadament mig milió de catalans que resideixen fora, però en els últims anys hi ha hagut un retorn considerable, per diversos motius. El Govern vol posar totes les eines que té a la seva disposició per facilitar aquest retorn, i també per fomentar el retorn de talent de professionals que es van veure obligats a marxar, molts d’ells després de la crisi econòmica del 2008.
Per això, l’Executiu inicia avui l’elaboració d’un pla que contemplarà tots els diferents supòsits i que abastarà tots els àmbits que afecten el retorn: des de l’habitatge, fins a l’educació, passant per la integració laboral o els serveis de salut.
L’acord aprovat avui suposa la creació d’una Comissió Interdepartamental per a l’Elaboració del Pla de retorn –formada per nou departaments i coordinada pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea– que es reunirà periòdicament a partir d’ara per establir les directrius i les línies estratègiques del pla.
Aquest Pla de retorn és un pas més en el catàleg de serveis que el Govern està actualitzant per als catalans residents a l’estranger, que són també una prioritat. Els darrers mesos s’han explicat mesures ja existents que busquen equiparar al màxim possible els serveis dels catalans residents a Catalunya amb els que resideixen a l’exterior, com ara l’accés a les colònies d’estiu per als infants, la targeta sanitària, el certificat idCAT, entre d’altres.
La Comissió es constitueix amb l’objectiu principal d’elaborar el Pla de retorn i fer-ne el seguiment i l’avaluació, amb una anàlisi global i en profunditat de l’emigració de retorn i de les possibles accions que cal desenvolupar en aquest camp.
La Comissió té l’encàrrec de coordinar, sota la batuta del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, i la Direcció General de la Catalunya Exterior, l’acció de tots els departaments del Govern competents en matèries concernides pel fet emigratori i el retorn de talent: empresa i treball, hisenda pública, migracions, acció exterior, educació, recerca i universitats, habitatge, salut i drets socials. La Comissió estarà presidida pel Departament d’Acció Exterior en coordinació amb el Departament d’Igualtat i Feminismes, i estarà formada, a part dels dos departaments mencionats, pels d’Empresa i Treball, Economia i Hisenda, Educació, Recerca i Universitats, Territori, Salut i Drets socials.
La Comissió té com a objectius analitzar les necessitats dels catalans i catalanes residents a l’estranger que volen retornar, a curt i a mitjà termini; analitzar la normativa vigent aplicable al retorn per part dels departaments i per àmbit competencial; coordinar la previsió d’accions i programes concrets per sectors estratègics; i determinar els elements bàsics i elaborar un Pla de retorn de la Generalitat.
La llei de la comunitat catalana a l’exterior regula els drets de la comunitat catalana a l’exterior, i concreta aspectes del retorn, com ara la planificació del fet emigratori. Reconeix la necessitat d’oferir eines prèvies perquè la mobilitat internacional sigui positiva i, alhora, esmenta el retorn de talent, entenent l’experiència migratòria de mobilitat com un cercle.