Solidaritat amb la lluita contra la reforma de les pensions a França

image_pdfimage_print

Des de fa 4 mesos, milions de treballadores i treballadors es mobilitzen a França, conjuntament amb les 8 organitzacions sindicals, per la retirada de la reforma de pensions de Macron. Rebutgen l’augment de l’edat de jubilació de 62 fins a 64 anys, l’augment dels anys de cotitzacions fins a 43 per rebre una pensió sense penalització i la fi de règims especials de pensions en uns sectors amb conquestes importants (per exemple l’energia, ferrocarril i metro, etcètera).

I res ni ningú pot parar aquesta voluntat de la classe treballadora lluitant per les seves reivindicacions. Estem vivint un terratrèmol social que té conseqüències per a tota la classe treballadora a Europa.

Podem veure:
– Que en totes les enquestes que es continuen fent, el 93% dels actius estan en contra de la reforma i entre el 70% al 75% de la població.

Publicitat

– Que el poder, Macron i el seu govern, està totalment aïllat. El rebuig és tan profund que això no s’acaba amb el decret (article 49.3) ni amb la seva acceptació pel consell constitucional, una institució totalment integrada a les institucions antidemocràtiques de la Cinquena República.

– Que en les concentracions massives de milions de ciutadans i ciutadanes des de fa 4 mesos es veuen més i més pancartes que tracten aquest assumpte de la cinquena república i de les seves institucions contra la democràcia, contra la majoria social.

– Que el darrer 1r de maig, hi havia concentracions unitàries convocades per tots els sindicats per la retirada de la reforma, manifestacions molt importants, històriques, en uns 350 pobles i ciutats: París 550.000, Bordeus 130.000, Marsella 130.000, Tolosa 100.000, Nantes 80.000, Lió 45.000, Caen 40.000, Baiona 30.000, Clarmont d’Alvèrnia 25.000, Estrasburg 20.000, Niça 20.000, Le Havre 18.000, Saint Nazaire 16.000, Roan 15.000, Angers 15.000, Tours 12.000, Besançon 12.000, La Roche sur Yon 10.000, Metz 10.000 … i més d’un milió en altres 300 ciutats mitjanes i petites, en total 2,3 milions a tot França.

– Que aquesta explosió social a França té ja repercussions a tot Europa perquè canvia la relació de força entre capital i treball. Espanta el capital i els seus governs i anima a la classe treballadora a defensar les seves reivindicacions com demostra el moviment massiu de vagues per exemple a Anglaterra i Alemanya, amb els primers convenis col·lectius aconseguits, amb augments de salaris d’un 11%, però també a l’Estat espanyol amb l’ajornament de la part de la reforma que tracta de l’augment del còmput.

– Que el moviment continúa, malgrat l’enorme repressió que s’ha dut a terme pel govern Macron i per la qual, el prestigiós moviment democràtic “Lliure pensée” ha iniciat una crida per la constitució d’una Comissió d’Investigació independent, crida signada per a milers de sindicalistes, artistes, intel·lectuals i diputats entre altres, i a la qual es pot donar suport també des de fora de França.

A més, en la reunió de la setmana passada dels 8 sindicats, s’hi va decidir una nova crida:

“(…) La intersindical es felicita pel projecte de llei de derogació de la reforma de les pensions que figurarà en l’ordre del dia de l’Assemblea Nacional el 8 de juny. Aquest projecte de llei permetrà a la representació nacional votar per primera vegada sobre la reforma de les pensions.

Fem una crida a les nostres organitzacions perquè es reuneixin amb els diputats d’arreu per demanar-los que votin a favor d’aquest projecte de llei. En aquest context, la intersindical reclama més iniciatives, entre les quals hi ha la d’una nova jornada d’acció conjunta, vagues i manifestacions el 6 de juny, que permetrà a tots els assalariats fer sentir la seva veu davant els parlamentaris (…)”

Coordinadora estatal per la defensa del sistema públic de pensions