Per una Ecologia Urbana a l’Ajuntament de Barcelona

image_pdfimage_print

Encapçalada pel periodista i escriptor ecologista Santiago Vilanova (Olot, 1947), la històrica organització de l’ecologia política, Els Verds-Alternativa Verda (creada el 1983, ara fa quaranta anys, a La Bisbal d’Empordà) presenta llista a l’Ajuntament de Barcelona per les eleccions municipals del 28 de maig de 2023.

Com a integrant d’aquesta candidatura —i membre fundador del que va ser i continua sent el primer, i únic, partit verd a Catalunya—, em refermo en el combat polític que des de la fundació del partit vam portar a terme en les diverses cites electorals (locals, autonòmiques i generals) que s’han anat convocant. Així com en l’acció social que a través del periodisme i la literatura d’assaig hem tingut entre les molt diverses organitzacions ecologistes catalanes, espanyoles i internacionals, quan a principis de 1977, vam crear el Col·lectiu de Periodistes Ecologistes de Catalunya.

Són gairebé cinquanta anys de la història personal i professional d’alguns dels fundadors d’Els Verds-Alternativa Verda, una història plenament integrada, tractant d’influir a través del pensament i l’acció ecològica en l’esdevenir de la nostra societat, tan afectada des d’aleshores per un conjunt de problemàtiques que s’entrecreuen formant actualment la gran crisi mundial.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Hem anat coneixent —i patint— aquestes crisis cada cop més accentuades, aquí i arreu, però no defallim en la voluntat, que haurà d’acabar sent majoritària, de treballar per a un món —local i general— que el conjunt de la humanitat està tractant d’instaurar, el de la reconnexió personal i col·lectiva amb la Terra que ens acull, sobre la base que vivim en Una Sola Terra, d’acord amb el lema “Pensar globalment i actuar localment”, que distintes generacions d’ecologistes científics, socials i polítics —distanciant-se i denunciant el model polític i econòmic depredador— van posar en marxa des dels anys cinquanta del segle XX.

Nosaltres, des del petit racó de Catalunya, ens sentim continuadors d’aquesta nissaga de pioners humanistes d’arreu del món que van gosar oposar-se als estats-nació centralistes i a les seves forces militars i econòmiques que des de la Segona Guerra Mundial han ocasionat a la humanitat i a la naturalesa un sofriment sense límits. I ens sentim igualment companys de les organitzacions de l’Ecologia Política que arreu d’Europa (i començant per França, el 1974, amb la candidatura del gran agrònom René Dumont) van sacsejar les consciències públiques, als carrers i als parlaments, sobre la urgència de canviar la nostra mentalitat social.

La nostra candidatura a l’Ajuntament de Barcelona vol concretar, dintre de la gran capital i l’extensa Àrea Metropolitana, les conseqüències d’aquest sofriment social i ambiental: les contaminacions diverses, el caos circulatori, la densitat humana fora de tota mida, l’urbanisme delirant, les massificacions turístiques, els dèficits de verd urbà, les desigualtats socials en augment, les pobreses intolerables, les tensions creixents afectant la salut, els desnonaments criminals en benefici dels grans grups voltors de l’habitatge, les incompetències (o complicitats) d’un estament polític i governamental que no es planta davant d’aquests abusos, etc.

Us animem, doncs, a participar en la nostra campanya, a difondre la necessitat de reforçar amb el vostre vot la possibilitat d’una presència política de l’ecologisme responsable amb coherència ideològica, a l’Ajuntament de Barcelona, que continuarà lluitant com ho fa des de quaranta anys, per revertir aquestes conseqüències d’un sistema urbà massificat, que començà els anys finals del franquisme, amb el monopoli dels partits majoritaris, i que ni els més de quaranta que han passat de llibertats democràtiques —que ja s’han cuidat prou de pervertir— han aconseguit capgirar.