La missió ‘Minairó’ s’ha enlairat aquest dissabte amb èxit des de Califòrnia

‘Minairó’, la tercera missió satel·litària que impulsa el Govern en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, ja ha arribat a l’espai. El llançament del nanosatèl·lit que donarà servei a la missió ha tingut lloc a les 08:47h (hora catalana) d’aquest dissabte des de la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia (EUA), a bord d’un coet llançador Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX on hi viatjaven fins a 50 càrregues útils més, inclosos altres nanosatèl·lits, microsatèl·lits i vehicles de transferència orbital. 67 minuts més tard, el coet llançador ha ejectat el nanosatèl·lit català a la seva òrbita de destí, a més de 500 km de la Terra.

El llançament, previst inicialment per al passat 11 d’abril i posposat fins el propassat dissabte per raons meteorològiques, s’ha pogut seguir en directe a través del web de SpaceX, on a partir d’avui també estarà disponible el vídeo complet de l’enlairament del coet i la posada en òrbita dels satèl·lits que hi viatjaven.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha expressat la seva satisfacció per l’èxit del llançament d’aquesta tercera missió de l’Estratègia NewSpace de Catalunya: “es tracta d’un llançament històric d’un satèl·lit innovador que proveirà un servei imprescindible per assolir els objectius de la missió Minairó, i, per tant, per seguir avançant en el desenvolupament tecnològic i la promoció de l’ecosistema NewSpace català al país i al món”.

Liderada per la Generalitat de Catalunya i gestionada per la Fundació i2CAT, ‘Minairó’ és una missió tecnològicament molt innovadora que té per objectiu demostrar casos d’ús del nou protocol de connectivitat 5G NB-IoT des de satèl·lit i desplegar un ‘laboratori en òrbita’ per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya .

El ‘laboratori en òrbita’, desenvolupat i gestionat per la Fundació i2CAT, permetrà validar el concepte innovador de càrregues flexibles (flexible payload) reprogramables en vol per facilitar l’execució de diferents funcions i serveis adaptats a diferents casos d’ús i reptes, com poden ser la monitorització de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d’infraestructures remotes.

Per assolir aquests objectius, compta amb el servei de comunicacions IoT que li proveirà el nanosatèl·lit enlairat avui des de Califòrnia: un CubeSat de 6U (sis unitats de 10cm3) i d’uns 10kg de pes creat per l’empresa catalana Sateliot -la mateixa que va dissenyar i desenvolupar l’’Enxaneta’-, que orbitarà al voltant de la Terra a una velocitat d’uns 8 km/s i passarà per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament. Aquest nanosatèl·lit, el primer de la història que es llança sota l’estàndard 5G, donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu d’IoT pugui connectar-se via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc.

El llançament d’avui ha marcat el tret de sortida de la tercera missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace de Catalunya després de l‘’Enxaneta’, també de comunicacions IoT, i el ‘Menut’, d’observació de la Terra. Impulsada pel Govern a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball i amb la participació de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’estratègia està concebuda per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’aquest nou àmbit econòmic basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades.

Per això, l’estratègia impulsa missions satel·litàries amb la voluntat d’avaluar l’adopció d’aquesta tecnologia en els serveis de la Generalitat i fer de tractor per al seu desenvolupament en els diferents sectors productius i, al mateix temps, situar l’ecosistema espacial català al tauler de joc internacional vinculat a aquest nou àmbit emergent i promoure la generació, atracció i retenció de talent a Catalunya.