image_pdfimage_print

El president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, ha comparegut aquest proppassat dijous al Senat en el marc de la Comissió de Cultura i Esport de la cambra alta estatal.

El dirigent esportiu ha començat la seva presentació reivindicant el dret a utilitzar el català en la seva intervenció al Senat, “com una mostra de respecte a la diversitat i la cultura, no com un símbol de la incomprensió entre territoris”, ha manifestat Esteva. En la ponència sobre esport base i esport femení, el president de la UFEC ha exposat la situació de l’esport femení a Catalunya, aprofundint en l’anàlisi comparativa amb la resta d’Europa, ha detallat les principals accions de la UFEC per aconseguir la plena igualtat en l’esport i ha presentat els reptes a què s’enfronten els dirigents esportius i les propostes de la UFEC i les federacions per al futur més immediat.

Discriminació sistèmica

“L’arrel de l’exclusió de les dones a la pràctica esportiva no es pot separar de la discriminació que ha patit al llarg de la història de la nostra societat”, ha manifestat Esteva. “És necessària la introducció de la perspectiva de gènere en l’anàlisi de l’àmbit esportiu”.

Publicitat

En aquest sentit, les dades són clarificadores. El 75% de les llicències esportives són homes, mentre que les dones suposen el 25% restant. Una idèntica proporció s’esdevé en els càrrecs dins les juntes directives de federacions.

Programes referents de les federacions catalanes

En l’àmbit esportiu, “hi ha casos d’èxit en l’intent de revertir aquestes xifres”, ha dit Esteva. Sense anar més lluny, federacions esportives catalanes com la de futbol, basquetbol o handbol tenen implementats plans d’igualtat referents; des de la UFEC, també, “liderem el projecte europeu GAP Women, que té l’objectiu d’implementar accions de gènere per incrementar la participació de les dones en l’esport”, ha sentenciat.

En l’àmbit dirigent, el president de la UFEC ha fet esment del programa Women Exacutive Sports Education (WESE), un innovador postgrau de lideratge esportiu femení amb el propòsit d’apoderar les dones dirigents del món de l’esport. Una formació de la Unió de Federacions amb la col·laboració de l’Euncet Business School.

Dignificar els dirigents esportiu

“L’objectiu que perseguim, com a entitat, és revertir la desigualtat de gènere que, tot i ser present en molts àmbits de la societat, són més explícits en els espais de poder i de decisió”, ha insistit Esteva.

Tot i això, Esteva també ha volgut remarcar un altre problema existent a l’esport català: la falta de dirigents. “No podem perdre de vista que els dirigents esportius, siguin dones o homes, s’enfronten a una problemàtica històrica derivada de la condició de càrrec voluntari. La poca motivació de les noves generacions juntament amb què les responsabilitats que s’han d’assumir són altíssimes, tant a nivell jurídic com econòmic i de reputació, estan provocant una preocupant falta de dirigents”, apunta.

En aquest sentit, el president de la UFEC ha exigit “instruments perquè sigui motivador ser dirigent”, com podria ser actualitzar les despeses de dietes i quilometratge o poder aplicar a aquest grup, sense retribucions en la majoria de casos, una reducció de l’IRPF. “El primer pas cap a la igualtat és dignificar els directius esportius”, ha sentenciat Esteva.

Reivindicació de les seleccions catalanes

Fora del context pròpiament dit de la ponència, en el torn de preguntes Esteva ha aprofitat per fer una reivindicació inequívoca i sense matisos de les seleccions catalanes. Davant de l’horitzó d’oportunitat que ha obert la nova llei de l’esport estatal, “que les seleccions catalanes puguin competir hauria de ser vist com una oportunitat per mostrar la riquesa i diversitat de l’Estat, i projectar-nos internacionalment”, ha reblat.