Imatge de la jornada | Amep
Imatge de la jornada | Amep
image_pdfimage_print

Durant la jornada en la qual l’Amep ha participat, els municipis i les entitats han pogut compartir i debatre diferents experiències impulsades des del món local en l’àmbit de la transició energètica. S’ha desenvolupat en tres sessions paral·leles en les quals s’han abordat qüestions com la rehabilitació arquitectònica i reducció de la demanda energètica dels edificis, la generació i consum en sostre urbà, i la generació i consum en sòl no urbà.

Carles Caballero, president de l’Amep i regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Energia de l’Ajuntament de Terrassa, ha intervengut en l’obertura de la jornada i ha afirmat que des de l’Amep «celebrem el reforç de l’Energètica Pública catalana i l’instem a treballar conjuntament amb el món local per impulsar canvis legislatius que propiciïn el control públic sobre la xarxa de distribució elèctrica, fet determinant per afavorir una transició energètica sostenible, eficient, justa i participada».

Des de l’Amep valoren molt favorablement les recents notícies al voltant de l’Energètica Pública, que disposarà d’un grup de 30 professionals i una partida pressupostària de 25 milions d’euros. L’Energètica incorpora també al Sr. Daniel Pérez com a Director General, que avui ha participat en la trobada de municipis.

Publicitat

Han posat en relleu la necessitat que tots els edificis públics, tant els de la Generalitat com els de la resta d’administracions, esdevinguin generadors d’energia i que l’Energètica s’involucri plenament en aquest procés. També reclamen que des d’aquesta nova empresa pública es treballi conjuntament amb el món local i que adopti les mesures necessàries per recuperar les centrals hidroelèctriques d’acord amb la “Plataforma per Recuperar l’Energia” els membres de la qual han liderat fins ara aquesta lluita.

Han defensat també les inversions en l’emmagatzematge energètic com a prioritat estratègica de país. Desenvolupant una xarxa d’infraestructures liderades, participades i dirigides des del sector públic per evitar que quedin a mans d’empreses i llavors la prioritat siguin els interessos mercantilistes, i deixin de banda la participació del món local, les empreses i els ciutadans, tal com passa ara amb la xarxa de distribució elèctrica.

Tanmateix, l’Amep pensa que la implantació del model català de transició energètica aprovat no es podrà portar a terme sense introduir canvis legislatius que permetin un control públic sobre la gestió de la xarxa de distribució elèctrica. Així com sobre les inversions necessàries per a la seva millora i ampliació, que permetin resoldre problemes com els talls de subministrament que pateixen molts petits municipis o les traves a la connexió d’instal·lacions d’energia renovables distribuïdes pel territori per la manca de capacitat d’evaquació.

També reclamen que s’adoptin mesures per finançar amb recursos públics el desplegament d’aquest model, i aplicar una política d’aprovisionament energètic en què s’estableixin acords bilaterals amb generadors locals en els quals hi hagi participació ciutadana.

L’Amep

L’Amep es va constituir a Terrassa ara fa dos anys amb 74 municipis i 4 entitats, i avui ja compta amb 116 associats que representen més de 3,4 milions de ciutadanes. És el referent del món local en l’impuls d’una transició energètica justa, democràtica, participada i sostenible, i una eina útil per als associats i per a la resta de municipis i entitats del país.

Carles Caballero, president de l’Amep, ha declarat avui que «convido a tots els municipis i a les entitats que defensen un model energètic més democràtic, a sumar-vos a l’Amep, per contribuir a la defensa dels interessos municipals i fer política a una escala superior. Per treballar plegats i interactuar conjuntament amb les administracions i per generar debat sobre totes aquestes qüestions».