Hi ha entre 8 i 12 diputats per fer la independència definitivament

image_pdfimage_print

L’enquesta GESOP d’El Periòdico posa damunt la taula una realitat coneguda per tothom: els independentistes estem indecisos i no sabem què ni a qui votar. Aquesta indecisió es podria canalitzar bé i entrar al Parlament de Catalunya amb 8 o 12 diputats disposats a tot per fer definitivament la independència.

Des del 2019 s’han produït diversitat d’intents d’organitzar una alternativa al sistema de partits catalans imperant sota control espanyol. De totes, només queda en peu, i a l’espera de més iniciatives, Primàries Catalunya i el Front Nacional de Catalunya.

La societat catalana, tanmateix, fa cinc anys que reclama radicalitat democràtica als seus representants polítics. En general, entén que les votacions del primer d’octubre de 2017 tenen plena validesa i que hi ha un mandat democràtic pendent. Això, llevat de Primàries Catalunya i seguint el mateix sistema de mobilització democràtica, lluny del sistema de partits, ningú més no ho ha defensat.

Publicitat

Ara, l’Assemblea té prevista en el seu full de ruta una opció per impulsar una “llista cívica” al Parlament de Catalunya per poder donar veu i sentit al vot de milers i milers de catalans. Hom estima en l’enquesta esmentada que podrien ser uns 300.000 catalans. Una estimació que tindria una clara relació amb l’èxit de convocatòria que ha tingut l’ANC aquest darrer 11 de setembre.

Pels qui vàrem ser-hi, amb una sociologia molt bàsica, es pot dir, que aquests potencials votants ja no es creuen més proclames buides ni discursos retòrics. Tenen clar que poden influir, ser decisius i canviar el rumb dels esdeveniments (molts d’ells són els que varen forçar la sortida de JxCat del Govern).

I per tot això, també entenen, dedueixo, que les cares del passat i els seus fracassos ja no valen per a la nova etapa. I això inclou qualsevol membre de la llista de Junts pel Sí. Qualsevol. Tots aquells actors són una història passada que no serveix per afrontar els nous reptes, més forts i més durs, però també més necessaris i més urgents. Aquesta va ser, per altra banda, la via endegada per Primàries Catalunya.

Un grup de diputats amb prou ànsia per l’objectiu de la independència podrien bloquejar qualsevol investidura o forçar-ho tot fins on calgui per, democràticament i pacíficament, materialitzar aquesta aspiració nacional.