image_pdfimage_print

Maria Antònia Oliver ens ha deixat en el seu 75è aniversari, però queden totes les seves novel·les, articles, testimoni de lluites aferrissades per normalitzar el català en tots els àmbits de la vida quotidiana i també literària i als mitjans: escriptora, guionista, periodista, traductora, i profundament activista, des dels anys setanta formà part de la generació que va normalitzar l’ús del català i que, en el seu cas particular, com a manacorina de soca-rel, va lluitar per la unitat de la nació catalana i també, des del món associatiu i des de la república de les lletres va participar en la reivindicació d’una Mallorca del poble, a favor de la memòria històrica, i en contra de l’especulació a favor de la transició turística pendent. Gran amant del país, era filla predilecta de la ciutat de Manacor que la va veure créixer i, com havia manifestat en múltiples entrevistes, va decidir que havia de parlar dels efectes del turisme així com del Procés Català. Fa pocs anys declarava: “N’hi havia que teníem sensació de grup, i fins i tot manteníem una relació d’amistat com per exemple el director de cine Toni Verdaguer. Amb ell i amb en Vicenç Villatoro, en Jaume Cabrer i el meu home (Jaume Fuster) escrivien l’Agarenca de guions a Terrassa. Treballant junts ens vam adonar que els objectius d’en Toni en l’àmbit del cinema eren els mateixos que els meus en literatura. Volíem que en català es pogués fer de tot: ciència-ficció, novel·la policíaca, de por… I va ser per això que ens vam ajuntar i vam anar fent coses que no s’havien fet mai.”

La seva visió crítica i tolerant, plena de valors, la va portar ben aviat a denunciar les conseqüències del franquisme, en totes les seves manifestacions i de tots aquells que actuaven en pro d’aquesta ideologia. Guanyadora del Premi de les Lletres Catalanes, a més de molts altres premis i reconeixements, s’ha atrevit a escriure sobre tot: feminisme, reivindicació de les tradicions i tradició oral, homosexualitat, novel·la negra, política, llengua, la irrupció del turisme de masses i l’amor responsable vers totes les coses. Us deixem alguns enllaços d’articles i actes d’homenatge, així com un enllaç a tota la seva obra, que us convidem a llegir perquè és llegir sobre nosaltres mateixos:

https://www.escriptors.cat/autors/oliverma

Publicitat

https://lletra.uoc.edu/es/autora/maria-antonia-oliver

https://www.bnc.cat/esl/Fondos-y-colecciones/Busca-Fondos-y-colecciones/Oliver-Maria-Antonia

https://www.eltemps.cat/article/16279/entrevista-maria-antonia-oliver

https://www.vilaweb.cat/noticies/sha-mort-lescriptora-maria-antonia-oliver/