Arran del tancament municipal de l’Hort popular El Bröt, al barri barceloní del Baix Guinardó

image_pdfimage_print

Dimarts 1r de febrer 2022 l’Ajuntament de Barcelona, per ordre de la regidora d’Urbanisme del Districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón (PSC), i sense previ avís, va destrossar amb retroexcavadores els conreus populars de l’hort urbà El Bröt, cultivats pels veïns sobre terrenys de propietat pública abandonats durant anys i en desús.

Aquest hort forma part de la xarxa d’Horts Urbans de Barcelona, promoguda per centenars de ciutadans i ciutadanes que, enfront de la desídia de les institucions per fomentar l’autoproducció alimentària, les reserves agrícoles de proximitat, l’agricultura urbana i periurbana, imprescindibles avui per garantir la resiliència i l’abastament alimentari de les ciutats actuals, actuen per fer-ho possible.

Constituents per la Ruptura (CxR) dona suport a la xarxa de persones que donen un ús productiu i recreatiu a aquests terrenys públics buits, que fomenten la creativitat, la convivència intergeneracional i la sociabilitat arreu, fent-se responsables i aportant esforç a una necessitat imperiosa de la ciutadania: l’alimentació de proximitat.

Publicitat

CxR se suma a la denúncia de l’actuació arrogant i autoritària del Districte d’Horta-Guinardó, i per extensió de l’Ajuntament de Barcelona, que de sempre tem i rebutja iniciatives populars horitzontals i autoorganitzades.

Només cal recordar que el maig de 2021, una ràtzia similar de la mateixa regidora del PSC, tancant les Bateries Antiaèries del Turó de la Rovira va ser causa de fort conflicte i rebuig al barri.

CxR entén la prioritat de construir per fi habitatge social al districte, que tanmateix l’Ajuntament dels mateixos gestors ha tardat sis anys a començar el projecte en paper.

Tot i això, les obres d’aquests futurs habitatges no estan previstes per avui ni per demà; per tant, era possible d’establir, amb les persones que cuidaven d’aquests terrenys públics, uns terminis raonables per trobar una alternativa sense necessitat de recórrer a l’extrem de la demolició i la força, a denunciar-los i a portar-los al calabós.

CxR denúncia les formes piramidals i autoritàries en l’exercici de la representació pública; la desídia en la gestió del patrimoni públic, mantenint en desús centenars d’espais de titularitat pública; el desinterès per l’agricultura urbana imprescindible; i l’agressivitat enfront dels ciutadans autoorganitzats.

CxR es proposa contribuir amb les entitats cíviques i ecologistes a conscienciar de la urgència d’un Mapa d’Horts Urbans públics i autogestionats a la ciutat i a l’àrea metropolitana de Barcelona, per posicionar-la al nivell de les ciutats europees capdavanteres en polítiques mediambientals reals.

1 COMENTARI

  1. Un espai públic com és aquest hort, sense unes normes de convivència que es respectin, sempre perjudicara els veïns.

    Amb el temps va deixar de ser un espai per tothom a ser un espai on només disfrutaven uns pocs com al seu espai propi i privilegiat i els veïns sofríem les conseqüències.

    Ni és respectaven els horaris ni és realitzaven activitats per a la comunitat. (només cal veure les fotos on veus gent seguda al voltant de diverses taules bevent alcohol.)

    Espais verds falten, zones per veure ja tenim els bars i n’hi ha masses.

Comments are closed.