Les exportacions catalanes superaran els 78.000 MEUR aquest 2021 i batran rècord històric

ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, ha revisat a l’alça la previsió d’exportacions catalanes per aquest 2021 i estima que les vendes d’empreses catalanes a l’exterior creixeran enguany un 18%. És una previsió cinc punts superior a les darreres estimacions d’ACCIÓ, que xifraven l’augment en un 13%.

Segons aquests càlculs, el 2021 les vendes de les empreses catalanes a l’estranger superaran els 78.000 milions d’euros, el valor més elevat de tota la sèrie històrica, que comença l’any 1993. De fet, es recuperarien els nivells d’exportacions d’abans de la pandèmia, ja que es tractaria d’un 6% més que les exportacions del 2019. Les dades definitives oficials de tancament del 2021 es faran públiques a mitjans de febrer de l’any vinent.

Amb aquesta estimació, que subratlla la importància de la internacionalització de les empreses catalanes com a motor de creixement de l’economia, les exportacions a Catalunya creixerien amb més força que la mitjana mundial, que segons l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i el Fons Monetari Internacional (FMI) serà del 10% aquest 2021.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha valorat molt positivament les dades i ha afirmat que “aquestes noves previsions a l’alça reforcen la robustesa del nostre sector exterior i la seva capacitat d’adaptar-se als canvis del comerç mundial”. Segons ha explicat Torrent, “l’economia catalana està plenament inserida en la cadena de valor global i, per tant, més exposada a aquests canvis”. “Si bé és cert que es veu més afectada quan el comerç mundial s’alenteix, també té més capacitat de recuperar-se més ràpid quan aquest s’accelera, tal com reflecteixen aquestes previsions” ha subratllat el conseller.

Una dècada de creixement sostingut

Després de nou anys consecutius amb xifres d’exportacions de rècord, l’any passat les vendes de Catalunya a l’exterior van frenar-se per primera vegada des de la passada crisi financera a causa de les afectacions de la pandèmia de la Covid-19. Les exportacions van situar-se en els 66.265 milions d’euros, un descens del 10,3% en comparació amb el 2019.