image_pdfimage_print

El diumenge 21 de novembre, s’han commemorat a Prats de Molló (Vallespir) Catalunya del Nord, els fets de Prats de Molló, que varen protagonitzar Estat Català i el seu líder Francesc Macià, per tal d’alliberar Catalunya per les armes.

El pla comptava amb un parell de centenars de voluntaris, que penetrarien al principat de Catalunya per Sant Llorenç de Cerdans i pel Coll d’Ares, ocupar Olot, i proclamar la República Catalana. El finançament de l’acció feta pels separatistes catalans de l’Argentina, Cuba i els Estats Units, aconseguí armar i uniformar un parell de centenars d’homes disposats a l’acció. Altrament, el 4 de novembre de 1926, l’Estat Major d’Estat Català era detingut a Vila Denise, sent la majoria dels detinguts, molts d’ells foren deportats a Bèlgica, i els líders jutjats a París, i es van declarar en tot moment independentistes, democràtics i revolucionaris. Aquest cas feu la volta al món, i serví de ressò per a la causa del moviment independentista català.

La Fundació Reeixida presenta com a novetat i primer acte d’aquesta commemoració, el Diccionari biogràfic d’Estat Català, publicat per llibres de l’Índex, dins de la col·lecció Descoberta, ha estat editat per la Comissió 100 anys d’Estat Català i la Fundació Reeixida, que compta amb el suport del Memorial Democràtic i sota la coordinació de Fermí Rubiralta i Tomàs Callau.

Publicitat

La publicació consta de 150 pàgines i fotografies de cent militants de l’organització independentista. 14 dels autors han fet un treball conjunt per a biografiar aquestes persones amb recerca de dades i fonts primàries: Agustí Barrera, Josep-Lluis Carod-Rovira, Juli Cuéllar, Ferran Dalmau, Oriol Falguera, Xavier Ferré, Marc Macià, Jordi Miró, Frederic-Josep Porta, Jaume Renyer, Marc Santasusana, Josep Sort, Robert Surroca i l’aportació de Daniela Grau.

L’organització d’aquest acte i d’altres que hi ha previstos va a càrrec de la Comissió 100 anys d’Estat Català, formada per la Fundació Reeixida, Estat Català, historiadors, familiars d’integrants de l’organització, militants de l’independentisme combatiu, i activistes anirem anunciant les accions i els actes que tenim preparats per a la commemoració.