image_pdfimage_print

L’Associació Llengua Nacional va celebrar abans-d’ahir, 18 de novembre, al vespre el lliurament dels seus premis, que premien empreses o cooperatives d’arreu dels Països Catalans que mostren un compromís ferm amb el català i contribueixen a l’extensió de l’ús —i del bon ús— de la llengua catalana.

La revista catalana especialitzada en videojocs 3Dnassos ha estat la guanyadora d’aquests IV premis. 3Dnassos, que competia amb altres 14 candidatures al premi, és una revista de videojocs en català, digital i en paper, que neix amb la voluntat d’informar, reflexionar, debatre i esdevenir un punt de referència i unió entre una comunitat de jugadors en auge durant els últims anys. La revista 3Dnassos ha estat premiada per la seva tasca de normalització del català en el món dels videojocs i s’ha endut el premi dotat en 2.000 €, juntament amb la peça Somni, creació de l’empresa Art Innova, col·laboradora del Premi Llengua Nacional des de la primera edició.

També s’ha reconegut la tasca de Ràdio Amèrica Barcelona, que va quedar finalista en aquesta quarta edició. Ràdio Amèrica Barcelona és una iniciativa nascuda el 2020 amb l’objectiu de mantenir i expandir l’ús de la llengua entre els catalans de l’exterior i que impulsa el català com a llengua d’ús social entre els nouvinguts del continent americà. Aquesta proposta ha estat escollida per la seva tasca pel que fa a la integració de la comunitat d’origen llatinoamericà i nord-americà a Catalunya.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Les 14 candidatures han estat convenientment valorades per un jurat expert, format pel professor, escriptor i sociolingüista Bernat Joan; la també escriptora, divulgadora i presidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana al País Valencià Gemma Pascual, i els membres de la Junta de l’Associació Llengua Nacional Maria Rosa Bayà, Albert Jané i Abel Carretero.

L’acte, que es va dur a terme a la seu de l’Associació Llengua Nacional, va comptar amb la participació de F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística. Vila va exposar com les tendències demogràfiques poden afectar a l’ús de la llengua i va remarcar la necessitat de ser activistes lingüístiques davant les tendències pel que fa a l’ús de la llengua. El secretari de Política Lingüística va exposar que la defensa de la llengua és una defensa noble i que tots els agents polítics, econòmics i socials l’han de defensar i compartir.

L’acte també va comptar amb la participació del comunicador Pau Font, que va poder exposar la feina del portal www.youtubersdocents.cat per a la comunitat educativa i va conversar amb la periodista Patrícia Lainz, conductora de l’acte, sobre l’ús del català a les xarxes socials i la importància de treballar per normalitzar la llengua catalana en aquells espais en què hi ha més mancances.

El cantautor Jordi Montañez va acompanyar l’acte amb la seva música. A més a més de la cloenda, Montañez va recitar un poema inèdit de Miquel Martí i Pol, Aquesta remor, musicada per ell mateix.

L’entitat va posar en marxa aquest guardó el 2018, després d’haver reprès el que fa uns anys havia estat el Premi Ramon Aramon a la lleialtat lingüística i haver-lo actualitzat amb un format nou i enfocat al reconeixement de petites empreses. En aquesta línia, el Premi Llengua Nacional vol reconèixer i fer valdre els projectes empresarials d’arreu dels Països Catalans que demostrin un compromís ferm amb el català i que contribueixin a l’extensió de l’ús i del bon ús de la llengua. Com en les edicions anteriors, hi han pogut participar petites empreses i cooperatives (comerços, mitjans de comunicació locals, editorials, cooperatives de consum, etc.) que destaquin per la seva defensa de la llengua.