Celebració dels XIX Premis Nacionals Joan Coromines

El passat dia 13 de novembre, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) va organitzar la 19a edició dels Premis Nacionals Joan Coromines a Alella. Aquesta edició s’hauria d’haver celebrat l’any 2020, però a causa de la Covid-19 es va haver de posposar.

L’acte, que es va celebrar a l’Espai d’Arts Escèniques Casal d’Alella amb l’assistència de gairebé 200 persones, va voler reconèixer persones i col·lectius que han destacat pel seu compromís en la normalització de la llengua, cultura i nació catalanes.

En aquesta edició, els premiats han estat la Llibreria Quera, pels més de cent anys al servei de l’excursionisme i la coneixença paisatgística del país; Diari de la Llengua, per la seva tasca de divulgació de les nombroses iniciatives que es fan al país relacionades amb la llengua; Núria Cadenes, en reconeixement al seu activisme pels drets i les llibertats dels Països Catalans; Cesk Freixas, pel seu compromís amb el país a través de la música i la reivindicació nacional; i Dàmaris Gelabert, en reconeixement al seu activisme en la promoció i divulgació de la música infantil al nostre país.

La col·laboració de les entitats alellenques va ser molt important, sobretot en l’emotiu homenatge a la poetessa Mercè Giralt. L’actuació del grup vocal juvenil Kirias i de la Polifònica Joia d’Alella van aportar la música a l’acte. Els parlaments de l’alcalde d’Alella, Marc Almendro, i del secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, van cloure la XIX edició dels Premis Nacionals Joan Coromines, conduïda pel periodista alellenc, Albert Manyà.