Els Jocs Olímpics d’hivern als Pirineus generen rebuig
Kilian Jornet, Araceli Segarra i altres personalitats vinculades al Pirineu demanen aturar la celebració dels Jocs Olímpics d’hivern als Pirineus pel 2030 perquè estimen que és un projecte especulatiu i depredador, com s’ha explicat des de la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (aMS) de Lleida.
La Plataforma StopJJPO ha presentat el manifest Stop JJOO d’hivern titulat “Per un Pirineu viu, aturem els JJOO d’hivern!”. Inicialment recull una quarantena de signatures de personalitats del Pirineu, a destacar el corredor i alpinista arrelat al Pirineu Kilian Jornet, que n’és un dels signants. També han presentat el manifest la ramadera Emma Rojas, ramadera del Ripollès i membre de Ramaderes de Catalunya i l’activista Bernat Lavaquiol, portaveu de la Plataforma Stop JJOO.
El fet és que aquesta candidatura per a uns jocs olímpics d’hivern es plantegen en un territori on la neu s’acaba. Per això, Stop JJOO qualifica d’irresponsabilitat el projecte d’invertir en infraestructures d’esquí en un context d’emergència climàtica. Emma Rojas ha explicat que el Pirineu és un àmbit especialment sensible al canvi climàtic i on es preveu que la pujada de temperatures sigui més alta. Pràcticament tota la neu permanent ja ha desaparegut, remarca, i en un mitjà termini amb la pujada de temperatures fins i tot serà inviable fer neu artificial.
La plataforma contrària als jocs olímpics d’hivern denuncia que aquest projecte reforçaria un model de desenvolupament econòmic basat en el monocultiu del turisme i en l’especulació, marcat per la precarietat i les rendes baixes. Lamenten que el projecte s’hagi gestat als despatxos de Barcelona i de manera opaca, tot i les implicacions polítiques. Defensen que el projecte no respon a les necessitats del territori i que cal apostar per la diversificació econòmica i les inversions en serveis socials, transport públic i a millorar la connectivitat de pobles i valls del Pirineu.
Bernat Lavaquiol defensa que cal apostar per un model alternatiu que parteixi de la diversificació de l’economia i a partir d’un territori que tingui tots els serveis públics per garantir la vida de la gent que hi viu cada dia. També ha posat de manifest que és molt difícil valorar la candidatura si no hi ha un projecte concret al darrere a un any vista de la consulta anunciada pel Govern català i ha recordat que els set intents anteriors de candidatura no van acabar prosperant per raons òbvies que ara s’ignoren.
Kilian Jornet ha explicat que creure que les inversions que necessita el Pirineu vindran de la mà d’uns JJOO és viure la realitat des de molt lluny. I Emma Rojas ha afirmat que és un model caduc per la greu crisi climàtica que patim, i ha criticat el model territorial que perpetuen els JJOO, ja que es construiran equipaments amb aforaments molt grans i sobredimensionats per la realitat territorial.
La plataforma Stop JJOO, que es va presentar a la Cerdanya a finals d’agost, té l’objectiu d’aglutinar veïns i veïnes del Pirineu contràries al projecte de jocs olímpics d’hivern. El manifest està signat, inicialment, per una quarantena de personalitats del Pirineu, entre les quals hi ha els alpinistes Kilian Jornet, Núria Vilarrubla i Araceli Segarra, el filòsof Xavi Antich, els músics Alidé Sans i Sergi Carbonell (Txarango), l’editor Jordi Creus o l’economista Lourdes Beneria. Hi signen representants del món ramader, excursionista, cultural i alcaldes i alcaldesses del territori. Stop JJOO busca sumar al manifest adhesions de col·lectius i persones, tant del Pirineu, dels Països Catalans com d’arreu (http://stopjjoo.cat/manifest/ ).