image_pdfimage_print

Òmnium Cultural, amb la col·laboració del Voluntariat per la Llengua, el Consorci per a la Normalització Lingüística, i l’entitat d’inclusió social a través de la cultura, Apropa Cultura, posa en marxa el projecte Tàndem Cultural, una nova modalitat de parelles lingüístiques per fomentar la llengua catalana a través de la cultura i la cohesió social. Es tracta de generar espais de trobada culturals entre persones catalanoparlants i nouvingudes que volen aprendre i practicar la llengua en el marc d’una activitat cultural. Amb aquest objectiu, es preveu que —durant aquest 2021— es creïn 500 noves parelles lingüístiques que es beneficiaran de més de 100 activitats culturals gratuïtes arreu del territori, com concerts d’Oques Grasses, Maria del Mar Bonet, Sílvia Pérez Cruz o Clara Peya, espectacles de màgia del Mag Lari, obres de teatre, o cinema, amb entrades pel festival InEdit o el Cicle Gaudí, entre altres el projecte Tàndem Cultural arrenca aquest 13 d’octubre amb 33 activitats obertes a gairebé 400 persones. Segons el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, “el català és un gran element de cohesió i autoestima col·lectiva. Un consens de país que ens defineix i vertebra com a poble, i un símbol de resistència, però també de futur, que hem de salvaguardar davant d’aquells que voldrien que la nostra llengua fos minoritària i uniforme”. Per això, ha remarcat, “mai renunciarem a la nostra diversitat”, i és en aquesta faceta en què s’enfoca Tàndem Cultural: “Cal que el català segueixi sent una llengua inclusiva i d’acollida. Perquè quan diem que volem ser més, això també ha de suposar que no permetrem que s’exclogui ningú per motius de llengua”.

En el marc d’aquest nou projecte, que preveu enfortir l’ús habitual del català a través de vincles culturals, així com alimentar la indústria cultural i garantir-ne l’accés a tothom, Òmnium posa a disposició del projecte els quasi 190.000 socis que conformen l’entitat, a qui s’animarà a formar part de Tàndem, inscrivint-se al web www.tandemcultural.cat. Per la seva part, tant el Voluntariat per la Llengua com el Consorci canalitzaran persones que actualment ja tenen interès per aprendre la llengua catalana —30.000 persones estan inscrites en cursos de català o pendents de tenir una parella lingüística—. El projecte, però, és obert a tota la ciutadania, amb activitats arreu del país que combinen música, cinema, visites guiades, teatre, audiovisual i màgia.

Com funciona Tàndem Cultural?

Publicitat

La primera edició de Tàndem Cultural obre les inscripcions avui dimecres 13 d’octubre a través del web del projecte. Allà, tothom qui vulgui es pot apuntar a les activitats culturals que s’hi ofereixen, especificant si la persona que s’hi inscriu és aprenent de català o bé catalanoparlant que vol ajudar a ensenyar la llengua. A partir d’aquí, l’emparellament es fa de manera automàtica. El 17 d’octubre, quan tanquin les inscripcions, s’informarà per correu electrònic a cadascun dels inscrits de la persona amb qui es formarà tàndem cultural, i se’ls animarà a trobar-se una hora abans de l’acte per establir una conversa en llengua catalana. A continuació, podran recollir les entrades de l’activitat cultural, que els serà gratuïta, i una vegada hagi finalitzat l’esdeveniment es podrà fer una breu valoració de la trobada, amb la possibilitat de reprendre el mateix tàndem per a properes activitats culturals.