image_pdfimage_print

S’ha iniciat el compte enrere per gaudir de la darrera oportunitat de contemplar a Barcelona l’obra menys coneguda del pintor francès Henri Toulouse-Lautrec, la relacionada amb el món del circ. L’exposició “Henri Toulouse-Lautrec. El món del circ i personatges de Montmartre” estarà oberta fins al pròxim 19 de setembre de dilluns a diumenge a la planta baixa del Reial Cercle Artístic de Barcelona (Carrer dels Arcs, 5), al centre de la ciutat comtal.

La mostra, que ha comissariat Rosa Perales Piqueres, doctora en Historia de l’Art per la Universitat de Sevilla i docent en prestigioses universitats espanyoles i llatinoamericanes, obre una finestra al món de la bohèmia de finals del segle XIX aliena a les normes morals de l’època. Lautrec ens presenta els personatges com fa sempre, de manera descarnada, tal com eren, sense embuts ni filtres puritans. Entre les obres que s’exhibeixen al Reial Cercle Artístic hi ha dibuixos i retrats de l’estrafolària pallassa Cha-O-Kao (ballarina i acròbata que actuava al Moulin Rouge i a Nouveau Cirque); el cap de pista Monsieur Loyal; i els clowns Footit i Chocolat (una parella formada per un pallasso britànic, el primer; i un de cubà considerat com un dels artistes negres amb més èxit de la França moderna).

A la completa exposició “Henri Toulouse-Lautrec. El món del circ i personatges de Montmartre”, també hi trobem cartells i obra diversa on cobren vida els personatges amb qui Toulouse-Lautrec va compartir veïnatge a Montmartre. És allà on coneix Degàs i il·lustra les obres completes de Victor Hugo.

Publicitat

Visitar la mostra és una oportunitat per gaudir d’un espai com el Palau Pignatelli, seu del Reial Cercle Artístic, que ha estat sotmès a una complerta restauració en els últims anys, amb l’objectiu d’adaptar-lo a les necessitats que genera una massa creixent de socis i la diversificació d’activitats, que han convertit el Cercle Artístic en un ateneu on es donen cita esdeveniments culturals que van més enllà de les arts plàstiques.

Aquest setembre, el Reial Cercle Artístic encetarà oficialment les activitats del 140è aniversari, que se celebra aquest 2021, i que s’han hagut de posposar a causa de la crisi sanitària de la covid19. Una bona avantsala del programa oficial és l’exposició de Toulouse-Lautrec. Pel president del Cercle, Fèlix Bentz, “aquesta és una oportunitat única d’endinsar-nos en una part de l’univers de Lautrec que ha estat molt poc vist pel món: una sèrie feta el 1905 sobre el món del circ. Aprofitem que la tenim a Barcelona”.