Els Governs català i valencià creen un grup de treball per col·laborar en projectes estratègics de transformació econòmica

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, Rafa Climent, han acordat col·laborar en projectes estratègics de transformació econòmica i han reclamat al govern espanyol la gestió dels fons europeus de recuperació.

Torrent i Climent han mantingut una trobada institucional on han abordat la gestió dels fons Next Generation així com la necessitat de trobar sinèrgies en diferents àmbits empresarials. En aquesta trobada també hi han participat el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, i la directora general d’IVACE, Júlia Company.

En virtut de la col·laboració entre els governs català i valencià, els consellers Torrent i Climent han convingut iniciar aquest camí amb la creació d’un grup de treball centrat en àmbits que són d’interès per a les economies d’ambdós territoris. En primer lloc s’ha acordat incidir en la transferència tecnològica i la col·laboració d’empreses amb i entre els instituts tecnològics valencians i els centres tecnològics i centre TECNIO catalans. Un altre àmbit identificat és el de la mobilitat del futur, connectada, intel·ligent i autònoma.

En una compareixença conjunta, el conseller Torrent ha exposat que “els dos Governs coincidim que podem contribuir a potenciar la competitivitat i resiliència de les nostres economies amb projectes col·laboratius entre els dos territoris”.

Sobre els fons Next Generation, Torrent ha afirmat que constitueixen una oportunitat històrica que necessitem aprofitar”. “Estem convençuts que és des de Catalunya i des del País Valencià des d’on podem gestionar amb més eficàcia els Fons Europeus”, ha dit. Torrent ha insistit en “la necessitat que l’Estat canalitzi i transfereixi els recursos per aconseguir major eficàcia, eficiència i capil·laritat en la gestió d’aquests fons”.

El conseller Climent ha explicat que “considerem que les autonomies som les que hem de liderar l’administració d’aquestos fons en les polítiques industrials perquè podem donar millor resposta a les necessitats dels sectors i empreses que s’agrupen en els nostres sistemes productius locals”.

A més, Climent ha ressaltat que “la majoria d’aquests fons haurien de destinar-se a finançar la digitalització de les pimes, que són la base del nostre teixit productiu, perquè siguen elles les protagonistes del procés de transformació de la nostra economia”.

Cerca de sinergies i projectes conjunts

També durant la reunió, els dos consellers s’han compromès a estudiar la recerca de sinergies i interessos comuns, incloent-hi la possibilitat de presentar projectes conjunts, per accedir al major percentatge possible de fons europeus de recuperació, amb l’objectiu de potenciar dos models econòmics molt similars i vertebrar un espai de prosperitat i sostenibilitat que representen els dos territoris en l’arc mediterrani.

La visita institucional ha començat aquest matí amb la visita al centre d’emprenedoria Pier01 de Barcelona Tech City, on Climent ha conegut els seus espais d’innovació, al Tech Barcelona i el projecte Urban Tech Campus. També han visitat les instal·lacions de l’BSC Barcelona Supercomputing Center, i han mantingut una reunió de treball.