image_pdfimage_print

Els passats 19 i 20 de febrer i 5 i 6 de març es van celebrar, amb un gran èxit i participació de docents, les primeres Jornades “Llengua i Escola” de la Intersindical-CSC Educació.

Entre les persones inscrites hi havia docents d’infantil, primària, secundària, FP i d’universitat, així com docents de centres de justícia juvenil i de presons, i professionals de serveis socials i la tutela de menors. Per territoris, es va comptar amb assistents del Principat de Catalunya, del País Valencià i de les Illes.

Amb més de 150 inscrits, les jornades van generar un gran interès entre la comunitat educativa. Les sessions, que en tot moment van ser obertes a la participació de les persones assistents, van tenir com a ponents importants lingüistes i experts en comunicació que van desgranar estratègies i claus per augmentar la consciència lingüística del nostre entorn. Així mateix, van oferir recursos pràctics per aplicar a les aules i arreu.

Publicitat

A la primera sessió, Pau Vidal va fer una conferència sobre algunes actituds dels parlants envers la llengua catalana i va posar exemples pràctics amb els quals els assistents es van sentir identificats.

A la segona sessió, Marc Guevara, Puri Pinto, Anna Clua, Carme Junyent i Mònica Pereña van plantejar els reptes actuals per a una autèntica escola en català, i van plantejar solucions a problemes reals amb què es troben els docents avui dia: per exemple, com actuar quan un alumne demana de fer la classe en castellà, o un pare o mare d’una escola proposa que es canviï de llengua a la reunió de mares i pares.

A la tercera sessió, Manel Jorba i Blanca Serra van fer dues classes magistrals explicant l’evolució de la lluita pel català els darrers 40 anys. La sessió va concloure amb la feina que encara queda per fer.

Finalment, a la darrera sessió, per obtenir una visió de la situació als Països Catalans, una representació dels set territoris administratius del domini lingüístic van explicar la respectiva situació de la llengua a l’escola, tot conscienciant l’audiència de la pertinença a una mateixa comunitat lingüística i dels reptes comuns per a enfortir la salut de la nostra llengua.

Les quatre sessions, que ja compten amb centenars de visites, es poden trobar en els següents enllaços:

• «Actituds catalanes davant la llengua catalana».
Pau Vidal
https://www.youtube.com/watch?v=7PCCTnRACdM

• «Reptes actuals per a l’escola catalana, en llengua i continguts».
Marc Guevara, Puri Pinto, Anna Clua, Carme Junyent i Mònica Pereña
https://www.youtube.com/watch?v=_lYx5PxyySk

• «40 anys després del manifest d’Els Marges».
Manuel Jorba i Blanca Serra
https://www.youtube.com/watch?v=_lYx5PxyySk

• «Escola en català i català a l’escola. Visió des dels diferents territoris del domini lingüístic».
Vicent Maurí, Elena Gual, Maria Antònia Font, Pepa Nogués, Alexandra Monné, Mercè Lorente i Irene Coghene
https://www.youtube.com/watch?v=9432lgt7it4