Portada del llibre "Notícies de la Confederació: viatge al país que hauria pogut ser"
image_pdfimage_print

Voliana Edicions acaba de publicar el llibre Notícies de la Confederació: viatge al país que hauria pogut ser, de l’autor Xavier Deulonder, on es pregunta quina hauria pogut ser la història dels Països Catalans els darrers segles si la Corona d’Aragó o catalanoaragonesa continués existint avui dia i, a més, separada i independent de Castella. En aquesta ucronia la Corona d’Aragó s’aferma com a Confederació d’estats i es manté independent de Castella perquè, després de la mort de Ferran II el Catòlic, el tron passa a Joan III, el fill que va tenir amb Germana de Foix.

En aquest món alternatiu “Espanya” només és com s’anomena la península Ibèrica; Catalunya del Nord mai no ha estat annexada a França; no hi ha debat “identitari” perquè la normalitat és l’existència de la Confederació dels territoris de Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i Aragó; el nacionalisme banal és el nacionalisme català i ningú es planteja cap altra possibilitat; tal com va passar a Portugal, l’ús del castellà com a llengua de cultura hauria estat una moda passatgera i el català seria una llengua normativitzada ja el segle XVIII i plenament normalitzada, no s’hauria ni produït la Renaixença, Fabra s’hauria limitat a tasques lexicogràfiques, mentre que a l’Aragó es parlaria aragonès…

Gairebé tot seria diferent de com ho vivim avui, però tot seria lògic perquè sempre hauria estat així. Un llibre que convida a viatjar, sense prejudicis, a aquesta nova realitat que posa en qüestió el que avui considerem “normal”. Un llibre híbrid, barreja d’ucronia política, assaig i història.

Publicitat

Sobre l’autor

Xavier Deulonder i Camins, nascut a Barcelona el 1965, historiador i bibliotecari. És autor, entre altres, de les següents obres: La posta de sol d’Espanya (2005), Les llengües a la República de Catalunya (2015), A l’ombra del Mur de Berlín: l’Europa de l’Est sota el comunisme (2016), França i Catalunya (2017), Els Borbó a la guillotina: la fi de la monarquia a França (2018), Norton I Emperador dels EUA i protector de Mèxic (2018), Segur que Colom era català?: les raons per dubtar-ne (2018), I si Hitler hagués guanyat la guerra?: el món de Fatherland (2019), Història dels Balcans (2019), La Guerra Peninsular, o Guerra del Francès (1807-1814) (2019), La llavor del mal: com va ser possible el III Reich (2020).