Erdogan esclafa els estudiants de la principal universitat turca per haver defensar els drets LGTBI

Aquesta setmana s’han produït un seguit de protestes pacífiques de la comunitat universitària de Bogaziçi, a Istanbul. Es tracta de la universitat més prestigiosa del mig centenar que hi ha a Turquia. Erdogan i l’AKP, han focalitzat els seus esforços per islamitzar l’ensenyament superior. La seva onada repressiva ha substituït els acadèmics en una purga stalinista del professorat des de l’auto cop d’estat de 2016. A més ha aixecat mesquites a totes i cada una de les universitats anatòliques. Les universitats que han creat problemes, una dotzena, han estat simplement clausurades. També ha substituït els càrrecs que no s’adequaven a la seva línia de codi de vestir islàmic o pregària dels divendres a més d’un ensenyament basat en l’Alcorà i dictat per Diyanet. Ara li ha tocat el rebre a Bogaziçi i ha estat nomenat a dit com a rector un afí a l’AKP com Melih Bulu. Aquest empresari islamista fou candidat de l’AKP el 2015. És el primer rector que no ha estat escollit per la comunitat universitària des del cop d’estat de 1980.

Els estudiants van reaccionar a finals de gener al seu nomenament amb un mural on s’hi podia veure la Kaaba (literalment ‘Cub’), un edifici cúbic situat a la Meca i el lloc més sagrat de l’Islam, amb la bandera multicolor que empren gais i lesbianes. Erdogan va entrar en còlera ordenant la detenció de quatre estudiants a finals de gener. Els va titllar de “vàndals” i els va acusar “d’incitació a l’odi”. L’islamista va afirmar que “han quedat fora del cercle de la joventut digna de la història gloriosa d’aquesta nació”. El ministre Süleyman Soylu va anunciar literalment que “quatre desviats LGTB han estat detinguts”.

Les protestes, pacífiques, han trobat una inundació policial que s’ha saltat l’autonomia universitària. Fins a 250 estudiants van ser detinguts de del dia 3 de febrer a Bogaziçi més 69 a Ankara i a una desena se’ls ha ordenat arrest domiciliari. Les protestes es centren en dos eixos: defensar la democràcia i l’autonomia universitària enfront de la deriva totalitària de l’islamista AKP i defensar els drets de gais i lesbianes que han estat atacats per Bulu. En defensa d’aquest darrer han sortit el propi ministre i Bahçeli en una croada contra l’homosexualitat beneïda per Erdogan que continua cobrant 6.000 milions d’€ de la Unió Europea. El ministre de l’interior de Turquia, l’islamista Süleyman Soylu, ha acusat els activistes pels drets LGBT de terrorisme i ha afirmat que els gais i lesbianes són “desviats”. Twitter va retirar, hores abans, una piulada de Devlet Bahçeli afirmant que els homosexuals patien una desviació sexual. Soylu és membre de l’AKP, Partit de la Justícia i el Desenvolupament mentre Bahçeli ho és del Milliyetçi Hareket Partisi (MHP). El primer ha publicat la piulada retirada per homofòbia del segon.

El conflicte va més enllà de la universitat. Un dels activistes, Behrem Evlice, ha explicat a The Guardian que “Ara mateix estem molt irritats, i no només els estudiants de Bogaziçi; són els estudiants i els joves de tota Turquia. L’estat ens ha atacat amb policia i violència. Ens estan tacant amb etiquetes quan només volem tenir veu en com ha de ser gestionada la nostra universitat. Darrerament hi ha una crisi econòmica a Turquia i saben que perdran vots… només estan provant de dividir la gent”. Un 39 % de la població de Turquia és jove i l’atur juvenil arriba ja al 29 % una xifra inferior a l’escandalós 40 % de l’estat espanyol però suficient per ser el detonant d’una revolta social. Entre els graduats l’atur escala fins al 37 % al prioritzar-se l’ocupació en llocs sense formació.