14F: Autoorganització de les bases independentistes per forçar el canvi de rumb que necessitem

image_pdfimage_print

Aquesta ha estat una legislatura perduda. Un cop el govern de Catalunya va decidir renunciar a fer efectiva la independència i el govern espanyol va respondre aplicant el 155 i forçant unes eleccions il·legítimes com les del 21D, tot han estat retrocessos. La no investidura de Puigdemont, la no restitució del govern legítim, l’acatament de les sentències dels tribunals espanyols, l’autocensura del govern català i del Parlament a l’hora d’impulsar la seva acció política, l’acatament de la destitució del president Torra i un llarg etcètera de renúncies que han marcat aquests darrers tres anys. Som doncs en una etapa difícil per a l’independentisme, potser la que més des que es va iniciar el procés d’independència.

Aquest és un bon moment per recordar que el procés d’independència sempre ha avançat amb fermesa quan les bases n’han agafat les regnes. Ho va fer quan es varen fer les consultes populars, muntades des de la societat civil amb il·lusió i convicció; ho ha fet sempre que la ciutadania ha sortit al carrer per reclamar la independència i ho va fer l’octubre del 2017 quan la gent va protegir els col·legis electorals de la policia espanyola per garantir que es pogués votar. Totes són victòries de l’autoorganització de l’independentisme de base. I eleccions del 14F són una nova oportunitat per forçar un canvi de rumb i retornar la lluita a l’àmbit combatiu, que és l’únic que ens permetrà assolir la victòria davant un estat amb les idees molt clares i disposat a esclafar la voluntat popular amb totes les eines que té a l’abast.

És per això que l’Assemblea Nacional Catalana, l’única organització civil de masses que manté la bandera del mandat del Primer d’octubre aixecada, ha decidit posar a l’abast de l’independentisme civil dues eines per tal que aquest s’autoorganitzi i tingui la màxima capacitat d’incidència en les eleccions del 14-F.

Publicitat

A diferència d’altres cops, en els quals l’entitat independentista simplement demanava a les bases que votessin qualsevol de les candidatures independentistes, o promovia la formació de candidatures unitàries, generalment sense èxit, aquest cop l’Assemblea ha decidit posar en marxa una pàgina web en la qual fiscalitzarà l’acció del govern i la de les candidatures, tant en el període electoral com a posteriori. La fiscalització es farà en funció del decàleg de deu principis que les bases de l’entitat van aprovar. Aquest document detalla quina hauria de ser la línia estratègica en l’acció política de les nostres institucions si es vol tirar endavant un procés d’independència amb garanties. En destacaria el fet que assumeix el mandat democràtic del Primer d’octubre com a vigent i en conseqüència la necessitat de fer efectiva la independència durant la legislatura. També deixa clar que l’acció unilateral és legítima defensa i l’única via factible per a resoldre el conflicte amb l’Estat espanyol. De moment a la web ja hi ha disponible el resultat de la fiscalització de l’acció del govern en l’actual legislatura que ja finalitza. Malgrat que en alguns casos molt concrets sí que s’ha fet una tasca positiva, com en el desplegament d’una xarxa de fibra òptica que atorga independència en aquest àmbit al país, en la majoria de principis i accions clau el govern rep un contundent suspens. En les setmanes vinents començaran a aparèixer els informes de fiscalització dels programes que presentin les candidatures independentistes i les bases independentistes tindran un indicador de referència a l’hora de votar en les eleccions. La força del vot és segurament l’eina més potent que tenim per influir i canviar la dinàmica del govern de Catalunya.

Per tal que aquesta influència es maximitzi, en la web que ha posat en marxa l’Assemblea també hi ha un Compromís amb el mandat del Primer d’octubre que adopten els ciutadans a títol individual a l’hora d’afrontar les eleccions. El compromís és de votar en clau unilateralista i per aquelles candidatures disposades a implementar la independència en cas de governar, tenint en compte els informes que elaborarà l’Assemblea. Si aconseguim, un cop més, que la ciutadania que ha sortit al carrer els onzes de setembre des del 2012, la ciutadania que va mobilitzar-se el 9N i que va protegir les escoles el Primer d’octubre del 2017 adopti aquest compromís, d’una forma massiva, l’impacte que tindrà aquest fet en la campanya serà molt potent i pot fer possible el canvi de rumb que cal, perquè l’independentisme torni a agafar la iniciativa i marqui totalment les eleccions. Tornem-ho a fer i guanyem!

Us animo doncs a difondre la pàgina de fiscalització entre la vostra gent propera i a animar-los a signar el compromís dels electors amb el mandat del Primer d’octubre.