El Congrés Nacional de Música d’Arrel debatrà aquest cap de setmana els principals reptes del sector i donarà veu als músics i experts d’arreu del país
El Departament de Cultura i l’Associació Cultural TRAM organitzen el Congrés Nacional de Música d’Arrel, que comença de forma virtual aquesta tarda, i que compta amb la col·laboració del col·lectiu de joves músics La Xeixa i l’Ajuntament de Barcelona. El congrés es pot seguir través de http://www.congresmusicadarrel.cat
La ponència inaugural anirà a càrrec de d’Anna Costal (ESMuC) i Jaume Ayats (UAB i Museu de la Música) i després hi haurà un espectacle audiovisual amb Joana Gomila i Arnau Obiols i Atztur.
El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha volgut impulsar aquest congrés amb la finalitat de canalitzar les inquietuds presents del sector musical d’arrel i poder enfocar noves línies d’actuació, reforçar les mancances i redireccionar allò que pot millorar. La iniciativa vol permetre el debat i posar sobre la taula diferents problemàtiques que preocupen als músics i que s’han agrupat en sis àmbits: identitat, models d’organització professional, comunicació i difusió de projectes i esdeveniments, creació artística, models pedagògics i llegat i relleu generacional.
L’aposta per triar musicòlegs per parlar de música s’ha considerat bàsica des del Departament de Cultura, ja que és la disciplina que més estudia la música en el sentit que es vol treballar. Tot i l’enfoc principal, també es comptarà amb altres musicòlegs especialitzats en l’etnomusicologia com Ilaria Santori; especialistes en la part comunicativa com Albert Reguant i Carmina Hereu o la visió pedagògica de la doctora M. Antònia Pujol. El comitè científic ha comptat amb la part implicada amb la creació del congrés representada per la jove músic Joana Domènech i el músic tradicional Pau Benítez. A ells dos s’hi afegit la musicòloga Anna Costal i el músic, pedagog i etnomusicòleg Francesc Tomàs.
Més informació: www.congresmusicadarrel.cat