Nou clústers catalans capten més de mig milió d’euros de la Comissió Europea per impulsar projectes d’internacionalització
Nou clústers catalans han captat 560.000 euros de la Comissió Europea (CE) per impulsar projectes d’internacionalització de les pimes que en formen part. Es tracta del 6,5% del total d’ajuts de la convocatòria Clusters Go International de la CE en el marc del programa COSME, que en total compta amb un pressupost de 8,6 milions d’euros i la participació de 78 clústers de 20 països.
D’aquesta manera, la ràtio de finançament obtingut pels clústers catalans (6,5%) és molt superior al pes de la població de Catalunya a la Unió Europea (1,5%). Per accedir a aquests ajuts, de concurrència competitiva, els clústers catalans han comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement. Tots els clústers que s’han presentat a la convocatòria han obtingut finançament.
Els ajuts permetran als clústers dur a terme projectes de 2 anys de durada per elaborar una estratègia d’internacionalització conjunta de les pimes que formen part d’aquestes organitzacions o la implementació d’aquesta estratègia mitjançant estudis de mercat, missions internacionals de prospectiva o reunions B2B amb altres empreses d’arreu del món. Els projectes dels clústers catalans són els següents:
CENFIM (Clúster d’equipament de la llar i el contract) i Catalan Water Partnership: CENFIM lidera el projecte Welliance -que també compta amb la participació del Catalan Water Partnership i clústers de Bèlgica, Alemanya i França- per facilitar a les pimes europees dels sectors de la construcció i l’equipament d’establiments hotelers la informació i contactes per expandir-se als mercats dels Estats Units, Mèxic i Sud-àfrica.
MODACC i Clúster Digital de Catalunya: amb el nom Fascinate, MODACC lidera aquest projecte europeu que té per objectiu impulsar la internacionalització d’empreses de la indústria tèxtil i de la moda incorporant elements vinculats a la circularitat i la sostenibilitat i mitjançant tecnologies digitals. A la iniciativa també hi participa el Clúster Digital de Catalunya i organitzacions de Dinamarca, Bulgària i Portugal.
Solartys i Catalan Water Partnership: participen en el projecte Green & Small Smart Cities que també compta amb clústers d’Itàlia, Polònia i la República Txeca per donar suport a l’estratègia d’internacionalització de pimes europees d’aquestes organitzacions amb solucions tecnològiques sostenibles en àmbits com les infraestructures energètiques, les solucions d’energies renovables, l’ús racional dels recursos, la falta de connectivitat o el tractament de l’aigua, entre d’altres.
Beauty Cluster: el projecte Global Cosmetics Cluster Europe impulsarà la sortida a l’exterior de les pimes dels àmbits de la cosmètica i la perfumeria mitjançant l’organització de missions empresarials, investigació de mercat, tendències i formació a les empreses.
Secpho i Packaging Clúster: aquestes dues organitzacions catalanes formen part de la iniciativa europea FoodpackLab 2 per fomentar la cooperació entre pimes de diferents països europeus per col·laborar en el desenvolupament de solucions innovadores per exportar-les a l’Índia i Sud-àfrica amb l’objectiu de disminuir el malbaratament d’aliments.
CICAT: el clúster català CICAT, de l’àmbit de la tecnologia de la llum, participa en el projecte ELCA4i amb la ELCA European Lighting Cluster Alliance i els clústers d’il·luminació de França i Itàlia per dur a terme accions comunes entre pimes europees per impulsar-ne la internacionalització als Estats Units i Canadà, principalment.
Els clústers catalans, amb el màxim certificat d’excel·lència internacional
Precisament, cinc d’aquests clústers catalans (Packaging Cluster, MODACC, Catalan Water Partnership, Beauty Cluster i secpho) han rebut aquest 2020 el certificat Gold Label per part de l’European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA). Es tracta d’un dels reconeixements més prestigiosos al món en l’àmbit dels clústers que certifica l’excel·lència en la gestió d’aquestes organitzacions -que ja va obtenir el clúster català FEMAC l’any 2012-. D’aquesta manera, ara, el 10% dels clústers de tot Europa amb el certificat Gold Label són catalans.
Per rebre aquesta acreditació s’analitzen 30 indicadors dels clústers relacionats amb el finançament, la governança, l’estratègia, la composició (que a l’organització hi hagi presència de multinacionals, pimes, startups, universitats o centres tecnològics) o la qualificació de l’equip que el gestiona. El fet de comptar amb aquest certificat permet als clústers augmentar la seva visibilitat i posicionament internacional, així com l’accés a nous punts de trobada amb altres clústers punters europeus per dur a terme projectes conjunts i processos de millora.
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. A Catalunya, els clústers representen el 30% del PIB (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. En formen part 2.600 socis, que representen un teixit divers d’actors, ja que un 70% són pimes, un 13% de grans empreses, un 10% de centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement; un 4,5% de startups, entre altres agents de l’entorn.
Actualment 29 clústers formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, una iniciativa que té l’objectiu d’ajudar-los a enfocar la seva estratègia, capacitar els cluster managers, cofinançar projectes estratègics i organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altres.