El president Torra demana al Parlament la convocatòria urgent d’un ple extraordinari davant la “fugida tolerada” de Joan Carles de Borbó
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al president del Parlament la convocatòria urgent d’un ple extraordinari, aquesta mateixa setmana, davant la “fugida tolerada pel govern espanyol de Juan Carlos de Borbó”, que s’ha declarat “pròfug de la justícia”.
“És un cas que hauria d’avergonyir qualsevol demòcrata que se’n consideri i que posa en dubte el compromís del govern espanyol —i ja no diguem del monarca Felipe VI— en la lluita contra la corrupció i el retiment de comptes”, ha remarcat el cap de l’Executiu.
Per aquest motiu, ha exigit “responsabilitats” al govern de Sánchez “per haver permès, facilitat i aplaudit la fugida d’una persona plena de privilegis” quan està essent investigat per “un cas immens de corrupció”.
“Exigim explicacions per la cobertura donada de manera urgent. Quin paper hi ha fet la vicepresidenta Carmen Calvo en aquesta escapada. Demanem que s’investigui qui ha facilitat la fugida del borbó Joan Carles des del govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. PSOE-Podemos i Comuns seran còmplices d’aquesta fugida si no han fet res per evitar-la”, ha denunciat.
Finalment, ha demanat a l’actual rei que “doni explicacions a la ciutadania” i que “no allargui més l’agonia borbònica i abdiqui”. “Celebrem que caigui un règim autoritari en el qual el cap d’estat es transmet de manera hereditària. Els règims que es perpetuen es corrompen i el règim borbònic espanyol ja fa segles que s’hauria d’haver extingit”, ha sentenciat.
Reunió bilateral aquesta mateixa setmana
En la seva compareixença davant els mitjans de comunicació, després de la reunió del Consell Executiu, Quim Torra ha tornat a reclamar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una reunió, de president a president, amb els equips respectius, “per a negociar quin ha de ser aquest repartiment dels fons europeus per la crisi de la Covid-19, així com l’aportació estatal a les necessitats de finançament dels catalans”. “President Sánchez, fem la reunió aquesta mateixa setmana. No podem deixar passar ni un dia més quan es tracta de l’emergència sanitària, econòmica i social”, ha manifestat.
Torra ha lamentat que, “en una situació tan greu i urgent”, hagin passat cinc dies des de la seva petició de reunió i “encara no tinguem cap resposta”. En aquest sentit, el cap del Govern ha exigit que, mentre Catalunya formi part de l’Estat espanyol, “ens tracti com pertoca per la nostra aportació, dimensió econòmica i població”. “Ni més ni menys. Mai hem exigit cap tracte de favor”, ha reblat, i ha tornat a reclamar 31.000 milions d’euros per Catalunya.
“Parli menys de diàleg i practiqui’l més. Ara és el moment de demostrar que es vol revertir tot allò que ha mancat fins ara en la gestió de la pandèmia. Prou de gestió centralitzada. Prou d’imposicions. Prou de quedar-se tots els diners, fins i tot els dels ajuntaments. Els diners europeus no són de cap govern, són de la gent i dels sectors afectats per aquesta crisi. No volem que siguin utilitzats pels interessos polítics de ningú. Posin-los a disposició ja de la ciutadania, d’acord amb l’afectació de cada país o de cada comunitat autònoma”, ha defensat.
En la seva intervenció, Torra ha insistit que la reunió de presidents de divendres passat a la Rioja “només va servir per emblanquir la monarquia espanyola” i ha constatat que, “si es tracta de fer reunions de treball, hi serem sempre”, però, “per a fer fotografies amb el monarca, que no ens hi esperin”.
“No s’amaguin més darrere d’aquesta idea d’unitat de la pàtria i de les fotografies amb Felipe VI” ni “s’emboliquin més amb la bandera ni amb la monarquia”, ha exigit als responsables de l’Estat espanyol. “Es tracta de la salut i la vida de les persones; es tracta de la viabilitat de les empreses i de milers de llocs de treball en joc; es tracta de les persones que (pensin com pensin i votin a qui votin) tenen dret de rebre allò que els toca”, ha reblat.
La situació epidemiològica millora, però segueix sent “difícil”
Respecte a l’evolució de la Covid-19 al país, el president ha informat que, en els últims deu dies, “la situació epidemiològica ha millorat globalment”, fet que indica que “les mesures aplicades estan donant resultats positius”, però ha alertat que “seguim en una situació difícil”. “No és que no puguem abaixar la guàrdia, és que si no seguim amb una alerta vigilant i una actitud en tensió, podríem perdre tot allò que tant ens costa guanyar”, ha insistit.
Per aquest motiu ha agraït a la ciutadania l’esforç que ha fet aquests dies i ha demanat que no ens relaxem i “continuem amb aquest exercici de solidaritat compartida i de civisme social”.
Les dades mostren que el país ha passat de tenir una taxa setmanal de 83,93 casos per 100.000 habitants a 77,7; amb un descens de la Rt, que mesura la velocitat de reproducció, d’1,5 a 1 i una disminució del risc de rebrot, mostrant una tendència descendent que indica un ritme d’alentiment dels contactes.
“La incidència acumulada de casos baixa en el conjunt de Catalunya i no es detecta un possible impacte en la part assistencial”, ha manifestat. Per zones, ha detallat que a les comarques de Lleida “sembla, amb tota la prudència, que s’ha controlat l’expansió”, i que, fins i tot hi ha “una lleugera tendència a la baixa a Barcelona ciutat i algunes poblacions del Baix Llobregat”. En canvi, les comarques del Vallès han augmentat el risc en els últims dies per una possible propagació de casos des de regions adjacents.
També ha apuntat que “totes les regions han millorat la Rt i risc de rebrot”, excepte si s’analitzen les taxes de casos positius, que han augmentat lleugerament a Terres de l’Ebre, Metropolitana Nord i Sud.
Precisament per fer front a la Covid-19, avui s’han presentat al Consell Executiu els plans de contingència i d’actuació dels departaments per a les pròximes setmanes i mesos en relació amb la pandèmia, que ara hauran de ser treballats i avaluats pel Procicat. Una mostra, com ha apuntat el president, “que el Govern s’ha preparat i es continua preparant cada setmana per a les diferents situacions que es puguin produir d’ara endavant, mentre esperem tenir la vacuna que ens permeti passar pàgina d’aquesta pandèmia”.