El Tribunal Suprem espanyol reconeix que fa 8 anys va fallar amb Otegi, pocs mesos després de condemnar els presos polítics catalans

El Tribunal Suprem espanyol ha anul·lat la sentència del cas Bateragune que va condemnar Arnaldo Otegi, Rafael Díez Usabiaga, Arkaitz Rodríguez Torres, Sonia Jacinto Garcia i Miren Zabaleta Tellería a sis anys i mig de presó. Aquesta és la cronologia dels fets:

  • finals 2009: Otegi és detingut per la Guàrdia Civil i entra a la presó
  • finals del 2011: l’Audiència Nacional espanyola condemna Otegi a 10 anys
  • maig del 2012: el Tribunal Suprem espanyol condemna Otegi a 6 anys i mig de presó i l’inhabilita fins al 2021
  • març del 2006: Otegi surt de la presó després de complir 6 anys i mig
  • el novembre del 2018 : el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH va declarar que la sentència havia vulnerat l’article 6.1 del Conveni Europeu perquè hi va haver falta d’imparcialitat per part del tribunal i de la jutgessa Ángela Murillo
  • juliol del 2020: el Tribunal Suprem espanyol anul·la la seva sentència del 2012

9 anys després de la sentència de l’audiència Nacional, quan els condemnats ja han complert les penes de presó imposades, la justícia espanyola es veu avocada a reconèixer que es va equivocar, que no va administrar justícia.

 

sentencia-TS-TEDH-otegi

 

Es dóna també el cas que Otegi no s’ha pogut presentar a les recents eleccions basques, ja que la nul·litat de la pena inclou la de la seva inhabilitació que tenia imposada fins al 2021. Casualment, doncs, la data de sortida de la resolució per part del Tribunal Suprem ha impedit, per molt poc, que Otegi es pogués presentar a les eleccions del País Basc. Un fet d’un clar impacte polític.

Segons ha manifestat el mateix Otegi en el seu compte de Twitter:”El novembre del 2018, el Tribunal Europeu de Drets Humans va declarar que la sentència havia vulnerat l’article 6.1 del Conveni Europeu perquè hi va haver falta d’imparcialitat per part del tribunal i de la jutgessa Ángela Murillo”

Si fem l’exercici paral·lel amb els presos polítics catalans, la cronologia fins ara és:

  • hivern 2017: entren a la presó
  • juliol 2019: condemnats pel Tribunal suprem espanyol
  • ??: sortida de la presó

La possible resolució favorable del TEDH es podria esperar cap al 2025 i el posterior acatament del Tribunal Suprem cal al 2027. Evidentment és un exercici teòric de predicció, però posa en context el conjunt de la situació, i farien molt bé els partits catalans de tenir-ho ben present.