image_pdfimage_print

És hora que ens entretinguem una estona a estudiar com s’han calculat les morts per Covid-19.

El col·legi de metges d’Espanya (OMC) va editar les recomanacions per comptabilitzar els morts per Covid-19 a partir de les recomanacions de l’OMS. Per fer aquest recompte l’OMS estableix dues categories de morts per fer els informes. Una categoria és la dels morts per Covid-19 que s’hagin confirmat, i l’altra categoria és la dels morts no confirmats amb analítica però amb una simptomatologia compatible amb la Covid-19.

Recordem que l’analítica per als casos confirmats és el test PCR, que com dèiem en l’anterior article, no serveix per diagnosticar la Covid-19 perquè dóna molts falsos positius, ja que és una prova inespecífica per la Covid-19.

Publicitat

Per tant, hem d’arribar a la conclusió que molts dels morts comptabilitzats com Covid-19, no ho són realment.

Pel que fa als casos no confirmats amb una analítica, és a dir, que o bé se’ls ha fet el test PCR i ha donat negatiu o bé no se’ls ha fet aquest test, encara hi ha més sospites que hagin comptabilitzat com a infectats de Covid-19 a persones que en realitat no ho eren i que tenien una simple grip. Els indicis per comptabilitzar com a malalt de Covid-19 a una persona amb analítica negativa, i segons les directrius oficials, és que presenti una simptomatologia compatible amb la Covid-19.

Però, quina és aquesta simptomatologia? Són els següents símptomes: febre, mal de coll, tos, mal de cap, dolor muscular, congestió nasal, dolor corporal, basca o vòmits, diarrea. Com ja us podeu imaginar els que alguna vegada heu tingut una grip, tots aquests símptomes són compatibles amb els símptomes de la grip. És a dir, que la clínica de la grip estacional i la clínica de la Covid-19 no es poden diferenciar. Per cert, la grip és una infecció molt freqüent a l’hivern i provoca anualment 650.000 morts al món.

Amb totes aquestes dades, podem assegurar sense témer equivocar-nos, que els morts (i es poden considerar de la mateixa manera els afectats) comptabilitzats a causa de la Covid-19 són bastants menys del que diuen els números oficials.

De tota manera, farem l’esforç de creure en les dades i farem un altre exercici avaluatiu.

Segons dades de la Wikipedia, fins al dia 16 de juliol del 2020, hi ha 13.287.651 de casos confirmats de Covid-19, i 577.954 morts, a escala mundial.

Si la població mundial està a prop dels 7.700.000.000 d’habitants, fem una senzilla regla de tres per trobar el percentatge: hi ha un 0,17% de casos confirmats i un 0,007% de morts, és a dir, de cada 100.000 persones n’han mort 7.

Pel que fa a Espanya, hi ha 256.619 casos confirmats, i 28.409 morts. Fent la mateixa regla de tres, i comptant que a Espanya hi ha 47.329.981 habitants, els casos confirmats són un 0,54% i les morts representen el 0,06%, o sigui, 6 morts per cada 10.000 espanyols.

Es pot veure amb aquests percentatges que els infectats i els morts no són una quantitat tan gran com ens han fet creure. Els percentatges tenen la capacitat de situar les coses al seu lloc, i segurament és per aquest motiu que als mitjans informatius no donen percentatge sinó que donen quantitats absolutes, que mai ens indicaran cabalment l’extensió de l’epidèmia.

Sense pretendre ofendre els morts i els seus familiars, aquestes dades no justifiquen les mesures que s’han pres i encara s’estan prenent.

En la gràfica que encapçala l’article podeu veure que el nombre de casos confirmats totals, d’hospitalitzacions, d’ingressos en UCI i de defuncions ha disminuït al mínim. La gràfica es pot consultar a la web de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), que recull les defuncions per totes les causes, separades per comunitats autònomes, per edats i per sexes.

També podeu consultar tota la informació donada en aquest article a partir d’altres diaris digitals:

https://www.eldiario.es/opinion/tribuna-abierta/defunciones-covid-19-todas_129_6046178.html

https://www.redaccionmedica.com/secciones/medicina/coronavirus-medicos-dan-pautas-certificados-defuncion-1052

https://www.actasanitaria.com/la-omc-ofrece-directrices-para-certificar-el-fallecimiento-por-covid-19/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0377473220300262

https://www.aarp.org/espanol/salud/enfermedades-y-tratamientos/info-2020/sintomas-coronavirus-covid-19.html