image_pdfimage_print

Segons informa l’escriptor i col·laborador de l’Unilateral, Josep Maria Loperena, la novel·la que ha acaba de publicar Pilar Rahola a Columna, titulada “L’espia del Ritz” plagia la idea i part de l’argument de la seva novel·la “L’espia del violí“.

Aquesta novel·la, publicada al mes de març per l’Editorial Efadós, no s’ha posat a la venda fins ara, a causa de la situació derivada de la pandèmia del COVID-19 i de l’estat d’alarma.

Josep Maria Loperena, en dues entrades al seu blog, una al mes de març (M’HA PLAGIAT, PILAR RAHOLA?) i una altra aquesta darrera setmana (UN PLAGI DE PILAR RAHOLA) informa de quan i com va escriure el seu llibre i què li ha fet sospitar i finalment denunciar el cas públicament.

Publicitat

Es tracta d’un text que forma part d’una trilogia per encàrrec de l’Editorial Columna el 2001 i que, al contrari que els dos primers volums  que foren publicats el 2003 i el 2005, aquest text es va quedar al calaix de l’editorial el 2010, perquè Columna acabava d’incorporar-se a ‘Editorial Planeta’ i aquesta, per raons comercials, va decidir no editar-la. Fa un parell d’anys, Judit Terradellas, editora de l’Editorial Efadós, la hi va demanar i, després d’un any i mig, van decidir publicar-la.

Quan la notícia de la publicació de la novel·la de Pilar Rahola va aparèixer, Loperena va sospitar de l’existència d’un possible plagi de la seva idea i de part de l’argument, pel fet que Rahola afirmés que el protagonista, Bernard Hilda, era un espia, “fet històricament incert, ja que va ser fruit, exclusivament, de la meva invenció” segons afirma.

El fet que l’editorial del nou llibre de Rahola sigui Columna, la mateixa editora que tenia l’original de Loperena, alimenta encara més la sospita.

Rahola s’ha defensat citant altres fonts que corroboren la condició “d’espia” del protagonista.

Loperena ha deixat el tema en mans dels seus assessors jurídics Javier Esplá i Pilar Rocu, perquè facin jurídicament el que creguin convenient. Segons ha assegurat, és partidari de donar compliment a l’aforisme jurídic que diu: ‘l’advocat que es defensa a ell mateix, té un ximple per client”.

Una lectura recomanada i que el lector valori per ell mateix.

 

 

 

1 COMENTARI

Comments are closed.