La repressió continua: 10 anys de presó? Tot en enjòlit…

image_pdfimage_print

L’Audiència Nacional (llegeixin Estatal, sisplau) va reprendre ahir dia 8 de juny el judici a l’exmajor dels Mossos d’Esquadra (ME), Josep Lluís Trapero, i a la cúpula d’Interior dels ME  (Cèsar Puig, Secretari general d’Interior, Pere Soler, exdirector dels ME i la intendent Teresa Laplana) després de l’aturada per la Covid-19, que el va deixar “congelat” en la recta final, just quan el fiscal havia d’anunciar l’esperada rebaixa de la seva acusació per rebel·lió presumiblement a la de sedició, en línia amb la sentència del TS envers els líders del procés (i, es va dir, a proposta de la nova fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado). S’havia especulat també si el Ministeri Públic  plantejaria al tribunal de l’Audiència Nacional presidit per Concepción Espejel que la condemna fos només per desobediència, delicte que no comporta pena de presó, sinó que només comporta una multa i inhabilitació especial. (Recordem que la presidenta del Tribunal és exmembre del CGPJ amb el suport del PP, gran amiga de M.D. de Cospedal, recusada per un regidor basc i entre les moltes sentències signades per la seva mà hi ha la del raper Valtònyc del 2017).

En aquesta fase, la de conclusions, que es preveia curta, Trapero i els altres tres acusats —tots vinculats a l’excúpula d’Interior catalana i dels ME— van poder seguir la vista oral al costat dels seus advocats per videoconferència des d’un jutjat de Barcelona per no haver de desplaçar-se a Madrid amb l’estat d’alarma encara en vigor com havien sol·licitat.

El tinent fiscal Miguel Ángel Carballo elevà les seves conclusions de provisionals a definitives. Acusà de sedició a Trapero, Puig i Soler; per ser autoritats, els imposà deu anys de presó a més de les respectives inhabilitacions; per a Laplana, reduí presó i inhabilitació a quatre. Ara bé, si del judici efectuat, el delicte de sedició no resultés suficientment acreditat —cosa que la brunete mediàtica no entendria—, s’afanyà  a proferir una condemna de caràcter alternatiu per desobediència amb petició de multes oneroses (60.000 € per als homes i la meitat per a Laplana) i inhabilitacions d’un any i vuit mesos per a ells i un any per a ella. Alguns voldrien obligar Trapero a deixar la professió de policia, penes d’un any i vuit mesos d’inhabilitació i a una multa de 60.000 euros, i per a Laplana un any d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros. Durant tot el judici la Fiscalia havia demanat penes de fins a onze anys de presó per un delicte de rebel·lió, cosa pràcticament impossible de sostenir per la pròpia sentència de l’1-O dictada pel Tribunal Suprem i que descartava aquest delicte.

Publicitat

L’assuaujament de penes no ens ha d’enganyar. La repressió contra Catalunya segueix, malgrat que les coses encara no són imperatives. La presidenta demanà als advocats defensors si volien elevar a definitives les seves conclusions provisionals, i tot i que van preferir esperar el dilluns dia 15, com estava assenyalat, la senyora Tubau proclamà que no veia altra conclusió definitiva que l’absolució. Elevà les conclusions a definitives i demanà l’absolució per a Trapero i Laplana. De cara a dilluns, es reservava la possibilitat de fer “algun mínim canvi” en l’escrit de conclusions provisionals. La resta de defenses anunciaran les modificacions en les conclusions després de llegir i estudiar els canvis proposats per la Fiscalia, tot i que no variarien substancialment. La vista es reprendrà dilluns vinent a la seu de San Fernando de Henares i els acusats tenen previst assistir-hi de manera presencial.

Caldrà, doncs, esperar uns dies més, de moment, tot roman en enjòlit. El judici durarà tres dies més. El 15 de juny, la vista reprendrà a San Fernando de Henares i els acusats tenen previst assistir-hi de manera presencial. La Sala ha reservat la jornada per a les conclusions definitives de les defenses, que reclamen l’absolució, i per a l’exposició dels informes per part de Ministeri Públic. Els dies 16 i 17 serà el torn dels informes de les defenses i l’oportunitat per als acusats de fer ús de l’última paraula abans que el judici quedi vist per a sentència, cinc mesos després de l’inici. Alguns asseguren que Trapero no pensa intervenir. Com és sabut el 2018 declinà anar a les llistes de Puigdemont i ser restituït en el càrrec.

COMPARTIR
Article anteriorUn retrat de Donald Trump
Article següentRupturista i combativa, l’ANC hi ha de ser
Olot, 1947. És escriptor, professor i periodista. El seu assaig Última notícia de Jesús el Natzarè va per la quarta edició; van tenir molt ressò les seves darreres novel·les, El testament de Moisès i La mirada de l'auriga. Darrerament ha publicat la biografia Xirinacs: el profetisme radical i noviolent (2016), la novel·la Llums de sincrotró / La guerra (in)civil des dels ulls d'un batxiller d'avui (2a reimpressió 2018), el recull poètic 'Si voleu desllegiu-me' (Antologia poètica inèdita) (2019) i el llibre “El Judici. Els líders independentistes a la banqueta” (2019, Ed. Gregal).