image_pdfimage_print

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha enviat una carta amb caràcter d’urgència al Consejo Superior de Deportes (CSD) per demanar que, al món de l’esport, l’IVA passi del 21 per cent actual a un de súper reduït. Es tracta d’una de les mesures urgents de caràcter estatal incloses en l’anomenat Pla Marshall per a l’esport que es va explicar en una reunió a principis de maig.

Després de la reunió de totes les unions de federacions autonòmiques amb el CSD, el passat 12 de maig, on es va presentar tot el pla d’actuació basat en quatre pilars (digitalització, fiscalitat, ocupació i finançament), ara la UFEC demana l’aplicació d’aquesta mesura. “Més que mai necessitem el seu suport i ajuda per a la urgent transformació del sector esportiu i les seves entitats”, diu la carta. L’IVA reduït s’hauria de poder aplicar als serveis esportius quan el prestador no sigui una federació esportiva o clubs reconeguts de caràcter social, que ja estan exemptes.

El sector reclama aquest canvi fiscal des de fa temps, i és una de les 27 mesures que forma part de l’ambiciós pla d’ajudes que les federacions catalanes, conjuntament amb la resta d’unions de federacions autonòmiques, van presentar a l’inici de la pandèmia (www.plamarshallesport.cat). Les dificultats econòmiques centren les preocupacions de totes les entitats esportives, que també demanen altres accions de xoc com el Pocket Money o deduccions per abonaments o llicències esportives.

Publicitat

Ajudes que no arriben

Des de l’inici de la crisi del coronavirus, l’esport català s’ha mobilitzat per demanar ajudes per garantir la supervivència de les entitats després de la pandèmia. “Vam demanar un fons de contingència de 25 milions d’euros per a tot el sector esportiu sense ànim de lucre, és a dir, clubs, federacions, consells esportius i altres entitats, perquè puguin pal·liar tot el dany causat per la COVID-19”, explica Gerard Esteva, president de la UFEC. Independentment de les subvencions corrents anuals, aquest ajut encara no ha arribat. “Necessitem ajudes directes, a fons perdut, que és el que garantirà l’existència de les entitats. Amb la crisi del 2008 ja van desaparèixer un 23% dels clubs”, alerta Esteva.

Tampoc s’ha materialitzat la línia de crèdit de 10 milions d’euros de l’Institut Català de Finances (ICF) a través del Consell Català de l’Esport. Es tracta de préstecs que s’han de tornar en quatre anys, amb un de carència. “Fa més de dos mesos que es va anunciar aquest ajut, i les entitats encara no l’han pogut tramitar. Fa molt temps que estem aturats, amb una desescalada molt lenta i la pràctica esportiva no serà possible al cent per cent fins que tinguem una vacuna”, assegura el president de la UFEC. “Qui aguanta sis mesos sense ingressos? Per tant, la liquiditat és el que pot preservar el sistema esportiu i pal·liar els efectes de la COVID-19”, rebla Esteva.