image_pdfimage_print

En Sergi López és un tarragoní i dissenyador gràfic, que des de fa dos anys està dissenyant un joc de taula anomenat “Op. Referèndum”. Aquest joc es pot definir com un joc de democràcia, on es vol fer palès que la victòria de l’1 d’octubre no va ser la dels cops i porres, sinó la victòria de les urnes, una victòria social. Tot el remolí d’accions i sentiments  que es van aflorar aquells dies es poden tornar a reproduir al llarg d’una partida del joc.

“Op. Referèndum” ens transporta fins a una ciutat qualsevol, d’una regió i país qualsevol on la ciutadania arrossega una lluita històrica: el dret a l’autodeterminació. És un joc cooperatiu però que distingeix entre dos bàndols: el bloc sobiranista i l’estat, que jugaran un contra la mecànica de l’altre. La població s’ha organitzat en el bloc sobiranista, un conglomerat de partits polítics, entitats socials i col·lectius diversos disposats a culminar i fer efectives les seves reivindicacions de la millor manera que saben: fent un referèndum amb garanties. Els jugadors encarnaran a Polítics, Entitats, Bombers, Pagesos, Empresaris o Estudiants per desplegar una operació clandestina sense precedents. El bàndol de l’Estat, és el mur rígid i inflexible que pretén aturar l’onada ciutadana, per impedir l’èxit del referèndum boicotejarà la campanya, desprestigiarà la votació i mirarà d’acabar amb qualsevol espurna de dissidència… En 14 torns, que corresponen als 15 dies de campanya, més un torn inicial, cada jugador ha de complir la missió que li ha estat encomanda.

A més de la versió alliberada al web, que d’aquí pocs dies estarà penjada, el projecte mira de recollir suport a les xarxes per afrontar una edició que faci possible la compra física del joc, mitjançant una campanya de crowdfunding que, amb la incertesa que ha instaurat la pandèmia, busca el calendari més adient per sortir.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

És un projecte singular, doncs tot el disseny fa conviure el català amb l’anglès, i la il·lustració mateixa ha reunit a un equip d’artistes del territori català disposats a dibuixar, també de forma col·laborativa, la baralla de cartes anomenada “Sobiranisme”.

L’autor ha volgut fugir de resultats “decoratius”, com ell anomena, als jocs que un dia compres i es queden tancats per sempre més a l’armari. No és cap “Oca del procés” o “Monopoly de la independència”, és un joc amb substància que aposta per una dificultat moderada, que sigui capaç de fer jugar al públic més familiar però amb opcions per fer gaudir als aficionats més estratègics.

Aquest joc es podrà jugar en xarxa en breu, mentrestant es pot fer un tastet del seu funcionament en els vídeos del Youtube que el creador està penjant a les xarxes per aquests dies de confinament.